Sorodne objave

 

Celjski kriminalisti in policisti so na podlagi odredbe sodišča v Slovenj Gradcu in ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu zaključili obsežno kriminalistično preiskavo. Zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja bodo kazensko ovadili osumljence (štiri fizične in dve pravni osebi), ki naj bi konec lanskega in v začetku letošnjega leta na kmetijska zemljišča na Koroškem odločili več kot 500 ton "sadre", prekomerno obremenjene s svincem.

sadra2

Na širšem območju celjske policijske uprave so policisti in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje v zadnjem obdobju izvedli več hišnih in osebnih preiskav, in sicer na sedmih različnih naslovih pri štirih fizičnih in dveh pravnih osebah, z namenom iskanja dokazov v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

V sodelovanju z inšpektoratoma za okolje in prostor ter kmetijsko inšpekcijo oz. drugimi pristojnimi službami so kriminalisti z do sedaj zbranimi obvestili in dokazi ugotovili, da so osumljenci v sostorilstvu vsaj od konca leta 2021 in v začetku leta 2022 na območju Koroške na izključno kmetijska zemljišča v lasti kmetov odložili več kot 500 ton "sadre" pod pretvezo, da gre za apno za apnenje oziroma za nevtralizacijo ph-ja tal.

Na podlagi poročil pristojnih služb, ki so opravile preizkus vzorčenih navedene snovi, je ugotovljeno, da gre v opisanih primerih za kalcijev sulfat, katerega bistvena značilnost je prekomerna vsebnost svinca (tudi do 40-krat večja od dovoljene) oz. za katerega je predpisana mejna vrednost za vnos v tla kot hranilo rastlinam.

Z navedenimi dejanji so osumljeni ogrozili življenje ene ali več oseb in živali oziroma povzročili resno nevarnost za nastanek hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zemlje ali vode, s tem ko so omogočili, da težke kovine preidejo v zemljo ali podtalnico in posledično v prehransko verigo, kar predstavlja veliko tveganje za zdravje ljudi.

Po proučitvi zasežene dokumentacije, analizi pridobljenih dokazov in po prejemu vseh opravljenih analiz oz. poročil o preskusu vzorčenih snovi bomo na pristojno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu zoper osumljene poslali kazensko ovadbo.

Za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu KZ-1 je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, oziroma do dvanajstih let, če bi imelo to dejanje za posledico smrt ene ali več oseb.