Sorodne objave

 

Predstavniki celjske policijske uprave so na današnji novinarski konferenci predstavili okoliščine nedavnega umora na Žalskem, ko je bil umorjen 42-letni državljan Bosne in Hercegovine. Policisti so izsledili storilca, osumljenega umora in izsiljevanja, poleg tega pa so med preiskavo zasegli tudi večjo količino prepovedanih drog.

 Slapnik izjava 15092023

Dosedanje ugotovitve je predstavil Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Celje.

Zvočni posnetek izjave Aleša Slapnika

Kot je pojasnil, je bila policija v torek, 5. septembra 2023, okoli pol petih zjutraj iz dispečerskega centra obveščena, da reševalci v večstanovanjski zgradbi na območju Žalca oživljajo hudo poškodovanega moškega. Moški, šlo je za 42-letnega državljana Bosne in Hercegovine, je poškodbam v nadaljevanju podlegel. Ogled kraja kaznivega dejanja, ki so ga opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje, je v navzočnosti okrožne državne tožilke vodil preiskovalni sodnik. Z ogledom so ugotovili, da je bil 42-letni moški umorjen s strelnim orožjem, storilec pa je pobegnil. Istega dne so bili obveščeni še o kaznivem dejanju izsiljevanja, ko je takrat še neznani storilec moškemu, povezanemu z osebami iz kroga umorjenega, z več različnih klicnih številk grozil s smrtjo. Zagrozil mu je, da bo, če mu ne izplača večje vsote denarja, končal tako kot 42-letna žrtev umora.

Z zbiranjem obvestil in forenzičnimi preiskavami so kriminalisti ugotovili, da je obeh dejanj osumljen 44-letni državljan Slovenije, doma z območja PU Celje. Z zbranimi obvestili in drugimi kriminalističnimi in kriminalistično-tehničnimi opravili so utemeljili sum in pridobili dovolj dokazov, na podlagi katerih so bile izdane odredbe za hišne preiskave več objektov, ki jih je uporabljal osumljeni 44-letnik. V nadaljevanju so opravili 11 hišnih preiskav.

V montažnem prostoru, zgrajenem znotraj večjega poslovnega objekta, so našli več kot 50 kg različnih prepovedanih drog, in sicer:

  • dobrih 17 kg kokaina,
  • dobrih 10 kg hašiša,
  • dobrih 17 kg amfetamina in okoli 10.000 tablet MDM-a (ekstazija).

Pri hišni preiskavi, kjer so zasegli drogo, so zalotili 44-letnega državljana Srbije z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Slednjemu so zaradi suma, da je skupaj s 44-letnim slovenskim državljanom vpleten v kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, odvzeli prostost. Ugotovili so tudi, da je poleg omenjenih dveh moških kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami osumljen tudi za zdaj še neznani storilec.

Tako 44-letnega slovenskega državljana, osumljenega umora po 116. členu Kazenskega zakonika RS (KZ-1), izsiljevanja po 213. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje prepovedanih drog po 186. členu KZ-1, kot tudi 44-letnega srbskega državljana, osumljenega kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je obema najprej odredil sodno pridržanje in nato pripor.

Intenzivna preiskava umora, pa tudi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, še vedno poteka, v smislu ugotavljanja drugih oseb, ki bi lahko bile vpletene v omenjeni kaznivi dejanji.