Sorodne objave

 

Na Postaji prometne policije Celje sta policista Ljubo Poglajen in Edi Baumkirher za večjo varnost otrok na njihovih šolskih poteh konec avgusta izdelala nekaj poučnih videoposnetkov, pravih malih "filmčkov", s pomočjo katerih bo prometna vzgoja lažja in bolj zabavna.

 Na takšen način sta predstavila nekaj osnovnih pravil za varno pot otrok v šolo in iz nje.

Otroci morajo imeti na poti v vrtec in v 1. razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let, če to dovolijo starši. Na posnetku je prvošolka na poti v šolo, spremlja jo starejša sestra.

Vsi prvošolčki morajo nositi rumene rutice in kresničke za boljšo vidnost v prometu. Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti pa morajo odsevnike nositi vsi pešci, ne le otroci.

Če ob cesti ni pločnika (navadno izven naselij), hodimo vedno ob levem robu vozišča! Tako lahko vidimo avto, ki nam pripelje nasproti. Če pa hodimo po napačni strani, pripelje avto za našim hrbtom, to pa je izredno nevarno.

Preden prečkaš cesto, pred prehodom za pešce poglej na levo, na desno in še enkrat na levo! Če ni nikogar, jo lahko prečkaš. Če pa po cesti vozijo avtomobili, dvigni roko in počakaj, da se vsi avtomobili ustavijo. Šele nato lahko prečkaš cesto na prehodu za pešce.

Preden prečkaš cesto, vedno počakaj, da se na semaforju prižge zelena luč za pešce!

Otroci, cesto lahko prečkate samo na prehodu za pešce!

Na avtobus moramo čakati na postajališču, in sicer na pločniku, ne preblizu robniku. Med čakanjem se ne prerivamo in ne tekamo! 

Zapomni si: nikoli se ne igraj na cesti! Ne hodimo po cesti in se ne igramo na njej, saj takrat nismo več pozorni na okolico.

Za konec še pozdrav in ponovno pesmica Dvignjena roka za varnost otroka!