Sorodne objave

 

Policijska postaja Ravne na Koroškem in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ravne na Koroškem sta v sodelovanju s Centrom varne vožnje Vransko in Postajo prometne policije Celje v petek, 5. aprila, pripravila seminar za voznike motornih koles in mopedov. Preventivna aktivnost, ki je tudi tokrat potekala pod sloganom Prometna varnost - obnovimo znanje, ohranimo življenja, je bila v prostorih Osnovne šole Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem.

MIRO

Začetek motoristične sezone je za motoriste najbolj občutljiv, saj nanje v tem času preži vrsta nevarnosti, kot so pesek na cesti, ki je ostal od vzdrževanja cest, hladne cestne površine, slabe vremenske razmere (dež), pogosto pa so za prometne nesreče z udeležbo motoristov krivi motoristi sami ali pa drugi vozniki, ki motoriste zaradi majhne silhuete in slabše vidnosti hitro spregledajo in jim odvzamejo prednost.

Da bi bila prihajajoča motoristična sezona za vse motoriste kar najbolj varna, je organizator, pomočnik komandirja Policijske postaje Ravne na Koroškem Miroslav Črešnik, k sodelovanju na seminarju povabil tudi inštruktorja varne vožnje iz Centra varne vožnje Vransko Braneta Legana, ki je motoristom predstavil najpogostejše vzroke za prometne nesreče z udeležbo motoristov, med katerimi izstopa neprilagojena hitrost. Kot je poudaril, so motoristi zelo ogroženi prometni udeleženci, saj lahko zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe zaščitne opreme pride do hudih poškodb. Ob tem je izpostavil pomen dobre vidnosti motoristov, za kar lahko največ storijo sami z uporabo odsevnih oblačil, varnostnih čelad in odsevnih jopičev. Motoristi morajo upoštevati vrsto dejavnikov, ki vplivajo na vožnjo, med katerimi so tudi različne vozne in vremenske razmere, kot so sončna bleščavost, razlike med pomladansko, poletno ali jesensko sončno svetlobo, stanje cest, vreme itd.

3

Motoristi se dnevno srečujejo z različnimi prometnimi situacijami, pri katerih pride do ogrožanja bodisi s strani drugih voznikov ali njih samih, ki zaradi neznanja, pomanjkanja izkušenj ali prevelike hitrosti ne obvladujejo motornega kolesa. Legan je poudaril tudi pomen upoštevanja varnostne razdalje, saj je ta ob idealnih pogojih ob dvakratnem povečanju hitrosti kar štirikrat daljša. Dotaknil se je še nujnosti prepoznavanja nevarnosti v cestnem prometu, prepoznavanja različnih vrst vozišča, ki vplivajo na vožnjo, ter odzivanja v trenutku, ko se je treba umikati oviri - takrat velja, da mora biti pogled motorista vedno usmerjen v smeri reševanja in nikdar v samo oviro.

V nadaljevanju je pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Jadran Žerjal predstavil aktivnosti policistov za večjo varnost voznikov motornih koles na območju Policijske uprave Celje v letu 2013. S postaje prometne policije je bil na seminarju še policist motorist Robert Oto, od predstavnikov Policijske uprave Celje pa predstavnik oddelka za cestni promet Milenko Grudnik in komandir Policijske postaje Ravne na Koroškem Vinko Mlakar. Med udeleženci je bil tudi predstavnik ZŠAM Ravne na Koroškem Matjašec Anton. Predstavil je skupne preventivne aktivnosti, ki jih ZŠAM izvaja skupaj s policijsko postajo.  

Ravne

Seminarja, ki je bil za vse udeležence prav gotovo poučen, se je udeležilo skoraj sedemdeset motoristov. Večina jih je bila iz koroških motorističnih klubov. Ob zaključku so vsi udeleženci prejeli brošuro Ne spreglej, ki vsebuje vrsto nasvetov za varno vožnjo motornega kolesa, bili pa so tudi povabljeni, da se udeležijo naslednje delavnice, ki bo že 21. aprila na Otiškem vrhu.