Sorodne objave

 

Na Operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Celje so v izrednih vremenskih razmerah (od 31. januarja do 7. februarja) na interventni telefonski številki policije 113 prejeli skupaj 2.665 klicev občanov, ki so zaradi vremenskih razmer potrebovali policijsko intervencijo. Število nujnih klicev občanov, ki jih je bilo povprečno 381 na dan, je bilo največje v soboto in nedeljo, 1. in 2. februarja, ko so prejeli kar 495 in 630 klicev.

Vseh prejetih klicev (tudi na druge številke policije), ki so jim botrovale izjemne vremenske razmere, je bilo 3.153 oziroma povprečno 450 na dan. Tudi teh je bilo največ v soboto in nedeljo, 1. in 2. februarja, ko je bilo zabeleženih 584 in 759 dogodkov.

Med nujnimi klici občanov na številki 113 je bilo  največ klicev s področja cestnega prometa, predvsem zaradi neugodnega stanja na cestah in prevoznost cest, in sicer kar 895.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje v sodelovanju s policisti že od začetka tedna izvajajo poostren nadzor na območjih, kjer smo v zadnjem obdobju pogosteje obravnavali vlome in tatvine. Na udaru so stanovanjske hiše, ustanove, finančne ustanove, bankomati itd.

DSC 0368

Policisti, ki so usposobljeni za rokovanje z motornimi žagami, so pomagali tudi pri odstranjevanju večjih dreves s cest.


Nadzor je bil načrtovan že pred vremensko katastrofo, so pa izvajanje med izrednimi razmerami prilagodili trenutni situaciji. Tako je 51 policistov in 8 kriminalistov prisotnih na območjih, kjer so ljudje ostali brez elektrike, v bližini finančnih ustanov, bankomatov, tj. povsod, kjer obstaja povečana možnost storitve kaznivih dejanj.

Policijska uprava je svojim zaposlenim, ki so ostali brez električne energije, omogočila uporabo štirinajstih agregatov, od tega tri iz Policijske uprave Novo mesto.

DSC 0432

Sicer so policisti tistih policijskih postaj, kjer je ogroženost najhujša, ves čas v stiku s predstavniki civilne zaščite in gasilcev ter po najboljših močeh sodelujejo in pomagajo pri odstranjevanju dreves, vej, kamnov, ledu in ostalih ovir s cestišč. Skrbijo za čim boljšo in varno pretočnost prometa. Policisti, ki so usposobljeni za rokovanje z motornimi žagami, so pomagali tudi pri odstranjevanju večjih dreves s cest.

Policisti ves čas pomagajo pri postavitvi fizičnih zapor cest, urejanju prometa, obveščanju o zaporah, prevoznosti cest in podobno.

Vodstvo policijskih postaj je policistom, ki so pripadniki prostovoljnih gasilskih društev, omogočilo odsotnost z dela in s tem nudenje pomoči najhuje ogroženim posameznikom in družinam.