Sorodne objave

 

Slovenjgraški policisti so odvzeli prostost štirim osebam, ki jih sumijo najmanj dvainštiridesetih vlomov v stanovanjske hiše na območju Slovenj Gradca, Raven na Koroškem in Dravograda. Več o uspešno zaključeni preiskavi sta 21. novembra 2013 povedala komandir Policijske postaje Slovenj Gradec Dimitrij Gaberšek in vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Celje Milan Vogrinec.

Četverica, ki je osumljena še storitve najmanj trinajstih tatvin na območju Koroške, je z vlomi in tatvinami lastnikom povzročili za najmanj 150.000 evrov škode. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju vsem štirim odredila pripor.

Gaberšek je dejal tudi, da so se osumljeni na vlome v stanovanjske hiše dobro pripravili. Na podlagi zunanjega videza hiš so izbrali »tarče« in navade stanovalcev dlje časa opazovali. Ko so se prepričali, da je primeren trenutek, so vlomili v njihove domove ter odnesli vrednejše predmete. Posebej so izkoristili razne predvidene njihove odsotnosti. Pred posameznimi vlomi so si podrobno razdelili vloge: od straže, opazovanja okolice, vlamljanja in vstopa v hiše, do prodaje ukradenega blaga. Pri tem so  uporabljali zaščitna oblačila, najpogosteje delovne obleke, ki so jih po storjenih kaznivih dejanjih uničili. Vsaj eden od njih je bil med vlomi oborožen s pištolo, ki so jo v ta namen tudi kupili.  

DSC 0019 zm

V nadaljevanju je Vogrinec predstavil še podatke o problematiki premoženjske kriminalitete za območje celotne celjske policijske uprave. Med drugim je izpostavil, da smo v letu 2013 na tem območju obravnavali približno enako število kaznivih dejanj vlomov kot v enakem obdobju lani: letos 1.551, lani pa 1.545. Dodal je, da beležimo porast vlomov v stanovanjske hiše, in sicer za 61 %, in hkrati za 36 % upad vlomov v stanovanja. Slednjih smo letos obravnavali 25, lani v enakem obdobju pa 39.

Vogrinec je dodal, da kriminalisti in policisti ugotavljamo, da so se letos na območju PU Celje organizirale posamezne skupine iz tega območja, ki vlomljajo v stanovanjske hiše in druge objekte, nekaj skupin pa prihaja izvrševat vlome na celjsko območje tudi iz drugih delov Slovenije ter da največji porast vlomov v stanovanjske hiše beležimo v krajih, ki so blizu avtoceste.