Sorodne objave

 

Zaradi zaskrbljujoče problematike alkohola v cestnem prometu in varnosti pešcev so policisti Postaje prometne policije Celje v sodelovanju s Policijsko postajo Celje, Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS) in Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu (CIASVCP) med 12. in 14. novembrom 2009 v treh trgovskih centrih v Celju izvedli številne preventivne aktivnosti.

IMG 1940

Prisotnost alkohola v cestnem prometu je še posebej zaskrbljujoča v času martinovanja in decembrskih praznovanj. V letu 2008 je v prometnih nesrečah umrlo 33 ljudi, 16 od teh prometnih nesreč so povzročili alkoholizirani vozniki. Letos je v 17 prometnih nesrečah umrlo 22 oseb, 70 % prometnih nesreč pa so povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola.

IMG 1951

IMG 1937

Policisti so na preventivni prireditvi obiskovalce opozarjali na posledice vožnje pod vplivom alkohola. Obiskovalci so si lahko ob tej priložnosti nadeli tudi posebna očala za simulacijo alkoholiziranosti pri različnih stopnjah.

IMG 1949

Sodelujoči pri projektu so opozarjali tudi na problematiko vidnosti pešcev v cestnem prometu, še posebej v jesenskem in zimskem času. Obiskovalce so povabili v šotor AMZS, kjer so jim predstavili različno vidnost pešcev in ob tem opozarjali na nevarnost slabe vidnosti.

Policisti so ob tej priložnosti predstavili tudi vozilo z vgrajenim sistemom Drager Interlock, ki omogoča blokado zagona motorja v primeru prisotnosti alkohola pri voznikih. Naprava je namreč povezana z relejem zaganjalnika vozila in omogoča zagon motorja šele takrat, ko voznik odda vzorec izdihanega zraka, v katerem je vsebnost alkohola pod nastavljeno mejno vrednostjo. 

IMG 1939