Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu smo predstavili primer dobre prakse sodelovanja gorskih reševalnih služb in policije pri iskanju pogrešanih oseb.

29. in 30. oktobra 2015 je namreč na območju Policijske postaje Slovenj Gradec potekala iskalna akcija pogrešanega 76-letnega moškega, ki so ga domači pogrešali že od srede, 28. oktobra 2015. Policistom so se pri iskanju pogrešanega pridružili člani gorskih reševalnih služb Koroška in Maribor. Zahvaljujoč dobri organizaciji in dobremu sodelovanju ter požrtvovalnosti sodelujočih se je iskalna akcija uspešno končala.

DSC 6034

Na novinarski konferenci so sodelovali:

  • Klemen Volontar, načelnik komisije za reševanje izpod plazov
  • Hubert Enci, načelnik Gorske reševalne službe Koroška
  • Teja Čas, predstavnica Gorske reševalne službe Maribor
  • Boris Verdnik, policijski inšpektor v Oddelku za splošne policijske naloge, Sektorja uniformirane policije PU Celje
  • Marko Rožej, pomočnik komandirja Policijske postaje Slovenj Gradec
  • Peter Naglič, predstavnik Gorske reševalne službe Koroška

Predstavnika policije sta predstavila splošne podatke o iskanju pogrešanih oseb ter o številu iskalnih akcij v zadnjih dveh letih ter hkrati podala podrobnosti konkretne iskalne akcije. Povedala sta še, da je bilo na območju Policijske uprave Celje v letu 2014 17 iskalnih akcij, v katerih je poleg 63 policistov sodelovalo tudi 39 reševalcev. V letu 2015 je bilo na območju Policijske uprave Celje 24 iskalnih akcij, v katerih je sodelovalo 131 policistov in 35 reševalcev.

akcija2

Iskanje oseb se izvaja in organizira vselej, ko policija išče osebe, ki so pogrešane in je glede na okoliščine mogoče domnevati, da potrebujejo pomoč. Pri izvajanju ukrepov za iskanje oseb policija uporablja različne oblike dela, samostojno ali v sodelovanju z drugimi organi. V primeru obsežnih ali zahtevnejših iskalnih akcij, predvsem na zahtevnih območjih oziroma terenih, policija predlaga regijskemu centru za obveščanje, da se v iskanje vključijo tudi sile za zaščito in reševanje. Pri tem policija predlaga potrebno število sodelujočih in, če je mogoče, strukturo sil. Najpogosteje se v iskanje pogrešanih oseb vključujejo  vodniki z reševalnimi psi, potapljači, jamarski reševalci, gasilci in pripadniki gorske reševalne službe. Pripadniki gorske reševalne službe so nepogrešljivi partnerji policije pri iskanju pogrešanih oseb na zahtevnih območjih, kjer so potrebni specialistično znanje, veščine, izkušnje, posebna oprema in dobro psihofizično stanje iskalcev in ustrezne osebnostne lastnosti.

akcija1

V nadaljevanju so tako predstavniki policije kot tudi predstavniki gorske reševalne službe pojasnili potek konkretne reševalne akcije 76-letnega moškega.

V četrtek, 29. oktobra 2015, je občan z območja Gradišča obvestil policiste, da je v bližini stanovanjske hiše opazil parkiran osebni avtomobil, ki je bil odklenjen, v vozilu so bili ključi, ob vozilu je na tleh ležala denarnica. Policista, ki sta odšla na kraj, sta preverila lastništvo vozila in stopila v kontakt s svojci lastnika vozila. Svojci so 76-letnika pogrešali že od 28. oktobra 2015. Policista sta skupaj s prijaviteljem takoj pregledala bližnjo okolico. Ker se je hitro temnilo, sta zaprosila za vključitev večjega števila policistov ter policistov gorske policijske enote in reševalcev GRS Koroška in GRS Maribor. Zaradi izjemno zahtevnega terena so v večernih urah iskanje zaključili in nadaljevali naslednji dan zgodaj zjutraj. Zahvaljujoč dobri organizaciji in dobremu sodelovanju ter požrtvovalnosti sodelujočih se je iskalna akcija uspešno končala. Pogrešanega so v dopoldanskih urah našli prezeblega in močno oslabljenega.