Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci Policijske uprave Celje so včeraj, 19. januarja 2016, podrobneje predstavili potek in rezultate večmesečne kriminalistične preiskave na področju preiskovanja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Skupni rezultat je 11 ovadenih oseb, kazenske ovadbe za 151 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, devet hišnih preiskav ter dva kilograma heroina, ki so ju kriminalisti zasegli osumljencem.

IMG 5665.zm

O preiskavi je spregovoril Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Celje, novinarsko konferenco pa je vodil Peter Pungartnik, mag., vodja Oddelka za operativo v Operativno-komunikacijskem centru na PU Celje.

 

Celjski kriminalisti in policisti so konec minulega tedna, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva v Celju, zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi s kaznivimi dejanji neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po členu 186/I-III Kazenskega zakonika. Ovadili so 11 oseb z območja PU Celje, starih od 29 do 42 let. Z izjemo enega, ki je državljan Bosne in Hercegovine, so vsi slovenski državljani. Kazensko ovadbo so celjski kriminalisti podali za 151 kaznivih dejanj po členu 186/I-III KZ-1.

Ob zaključku preiskave, pri kateri so poleg kriminalistov sodelovali pripadniki posebne policijske enote PU Celje in Specialne enote Generalne policijske uprave, so opravili devet hišnih preiskav, deset osebnih preiskav in štiri preiskave vozil. Vse hišne preiskave so bile opravljene na območju PU Celje. Desetim osebam so odvzeli prostost, med katerim so osmim odredili tudi pridržanje in jih s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča v Celju. Po zaslišanju je sodnik zoper šest osumljencev odredil pripor.

Celjski kriminalisti so sicer z obsežno preiskavo začeli že maja lani. Zoper osumljence so uporabili tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so glavni akterji delovali v hudodelski združbi in vsakodnevno prodajali heroin v količinah od 0,5 grama do 800 gramov. Pri tem so oskrbovali odvisnike in nadaljnje prodajalce s celotnega območja PU Celje, predvsem iz koroške, šaleške in savinjske regije.

Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani, imeli so natančno razdeljene vloge, pri izvrševanju kaznivih dejanj so uporabljali šifrirana sporočila in različne telefone, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj še posebej oteženo in je trajalo dlje časa. Glede na količine prepovedane droge, s katerimi so osumljeni razpolagali, in glede na intenzivnost in gostoto prodaj, kriminalisti predvidevajo, da so osumljeni mesečno prodali od enega do dva kilograma heroina, katerega cena za gram se giblje med 20 in 40 evrov.

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti in policisti zasegli:

  • 2 kg heroina
  • 40 g kokaina,
  • denar za izvrševanje kaznivih dejanj,
  • precizne tehtnice za tehtanje odmerkov s sledmi droge,
  • aluminijaste folije z manjšimi odmerki droge ter
  • motorne žage, za katere obstaja sum, da izvirajo iz kaznivih dejanj.

Štirje osumljenci so specialni povratniki, enaka kazniva dejanja so izvrševali tudi že v preteklosti.