Sorodne objave

 

Ob začetku motoristične sezone smo včeraj, 23. marca 2016, v prostorih Postaje prometne policije Celje v Velenju pripravili novinarsko konferenco o varnosti voznikov enoslednih vozil in njihovih potnikov, ki so poleg pešcev daleč najbolj ogroženi udeleženci cestnega prometa.

DSC 0034

Komandir Postaje prometne policije Celje Vinko Mlakar je uvodoma predstavil statistične podatke o varnosti voznikov enoslednih vozil v lanskem letuki so slabši kot v letu pred tem. Lani smo na območju Policijske uprave Celje obravnavali 414 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih vozil, v katerih so 4 osebe umrle, 79 oseb se je hudo telesno poškodovalo, 290 pa lažje. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilno prehitevanje. Kolesarji so bili povzročitelji v 57 % prometnih nesreč, vozniki koles z motorji v 76 % prometnih nesreč in vozniki motornih koles v 57 %. Podatki kažejo, da vozniki enoslednih vozil v več primerih kršijo predpise in s svojim ravnanjem bistveno prispevajo k nastanku prometnih nesreč.

Jadran Žerjal, pomočnik komandirja PPP Celje, je predstavil načrt ukrepov za večjo varnost voznikov motornih koles. Povedal je, da bodo celjski prometni policisti poskušali s preventivnimi in represivnimi aktivnostmi vplivati na to, da bo prometna varnost boljša, kot je bila v preteklem letu. V mesecih, ko je v prometu več enoslednih vozil, bodo posebej pozorni na spoštovanje predpisov tako pri voznikih enoslednih vozil kot pri drugih voznikih, ki s svojim ravnanjem ogrožajo voznike enoslednih vozil. Jadran Žerjal je izpostavil, da je problematika na področju varnosti udeležencev enoslednih vozil v cestnem prometu prisotna na celotnem območju celjske policijske uprave. Posebej izstopa le odsek regionalne ceste Latkova vas–Marija Reka. Poudaril je, da je največ voznikov enoslednih vozil v prometu v dnevnem času med vikendi, zato bodo policisti v teh obdobjih intenzivirali svoje aktivnosti; še posebej bodo pozorni na večkratne kršitelje. Hitrost bodo merili na tistih relacijah, odsekih in časovnih intervalih, ki so problematični z vidika prometnih nesreč in kršitev, ter v terminih motorističnih javnih prireditev oz. povsod tam, kjer je do sedaj prihajalo do kršitev, povezanih s prehitro vožnjo. Posebej bodo pozorni tudi na vožnjo pod vplivom alkohola. Prav tako bodo policisti pri vsaki kontroli enoslednih motornih vozil pozorni na tehnično brezhibnost vozila, predvsem na pnevmatike, zavore, naprave za upravljanje, luči in drugo. Glede na to, da policisti zaznavajo primere predelave vozil, sporočajo, da na tem področju sledi strogo ukrepanje. Predelana vozila bodo zasegli.

DSC 0054

Preventivni nasveti za motoriste 


Marko Bevc iz Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa je predstavil delo agencije ter prisotne seznanil s termini preventivnih prireditev, namenjenim večji varnosti motoristov. Predstavnik Nujne medicinske pomoči in Reševalne postaje Celje Dorijan Zabukovšek je omenil, da ugotovitve zadnjih let kažejo, da vozniki motornih koles - za razliko od svojih sopotnikov - uporabljajo primernejša oblačila, čelade in druga zaščitna sredstva, zato so posledice poškodb sopotnikov večkrat hujše. Poudaril je, da je opazen napredek pri poznavanju osnov prve pomoči, kar je rezultat izobraževanj in preventivnih aktivnosti, ki se jih motoristi udeležujejo. Hkrati pa je motoriste pozval, naj nikar ne vozijo, če uživajo močnejša zdravila.

Klemen Kotnik iz Poklicne gasilske enote Celje je predstavil aktivnosti gasilcev v primerih reševanja prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil. Udeležencem cestnega prometa, ki naletijo na prometno nesrečo, je svetoval, naj najprej primerno označijo kraj, vzpostavijo kontakt s ponesrečenim, če je nezavesten, naj ga nujno položijo v primeren položaj, izklopijo kontakt na motornem kolesu in pokličejo telefonsko števiko 112, kjer naj povedo čimbolj natančne podatke o nesreči: kje, kako in kdaj se je zgodila, kdo je udeležen in koliko je ponesrečencev.

Predsednik regije in predsednik Moto kluba Netopir Iztok Kotnik pa je pozval mlajše motoriste in voznike z manj motorističnimi izkušnjami, naj se vključijo v moto klube in na ta način pridobijo koristne napotke za varno vožnjo.

DSC 0044

 Novinarski konferenci je sledilo srečanje s predstavniki moto klubov.