Sorodne objave

 

Policijska postaja Radlje ob Dravi in Javna agencija RS za varnost prometa sta v sredo, 13. aprila 2016, v okviru projekta Vizija nič v lokalni skupnosti izvedli predavanje za starejše občane Doma Hmelina v Radljah ob Dravi.

Vizija nič je pozitiven in odgovoren odnos ustvarjalcev in udeležencev cestnoprometnega sistema, ki so s svojim celotnim delovanjem in ravnanjem dolžni preprečiti najhujše posledice prometnih nesreč ter zagotoviti dolgoročen cilj, in sicer nič mrtvih in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč. Radeljska policijska postaja skupaj s tamkajšnjo občino od januarja 2016 izvaja preventivni projekt za izboljšanje prometne varnosti.

predavanje

Predavanje, ki ga je vodil pomočnik komandirja Policijske postaje Radlje ob Dravi Miroslav Črešnik, je bilo prilagojeno varovancem doma, saj so bila poudarjena naslednja področja: varnost pešcev in uporaba varnih površin zanje, prečkanje vozišča, vidnost pešcev, uporaba invalidskih vozičkov v prometu in njihova vidnost ponoči.

 

Starejši udeleženci so v večini primerov v cestnem prometu udeleženi kot pešci. Zaradi starosti imajo težave v prometu in so poleg otrok ena izmed najranljivejših skupin udeležencev, saj imajo slabše gibalne sposobnosti, njihov reakcijski čas je daljši, slabše vidijo, zaradi gostote prometa imajo težave pri zaznavanju in analiziranju prometnih razmer. Zaradi temnejših oblačil jih vozniki tudi pogosto spregledajo.

Policijska postaja Radlje ob Dravi se je za tovrstno predavanje odločila, ker so pešci v zadnjih letih ena izmed ranljivejših skupin prometnih udeležencev. Agencija za varnost prometa je za varovance doma zagotovila nekaj odsevnih trakov za pešce, da bodo v prometu vidnejši.

pomocnik1

Iz odziva stanovalcev doma je bilo zaznati, da so bili veseli obiska policista in nasvetov, ki so jim bili podani, saj so nekateri izmed njih tudi aktivno sodelovali. Govora je bilo tudi o varnosti starejših kolesarjev.

stanovalci

Predavanja se je udeležilo 27 stanovalcev, ki so povedali, da si tovrstnih predavanj še želijo. Sami so izpostavili, da pogrešajo prometne označbe in znake na območju doma, ki bi omejevali hitrost vožnje in tako povečali varnost starejših občanov.