Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi so 2. novembra 2016 skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Vuzenica in Šolo vožnje Relax izvedli izobraževanje za voznike.

20161102 161355 Udeležence je v Modri dvorani v Vuzenici pozdravil Srečko Lampret, predsednik sveta za preventivo občine Vuzenica. Pomočnik komandirja na PP Radlje ob Dravi Miroslav Črešnik je udeležencem predstavil nekaj zanimivih tem, pri čemer je zajel tista področja, ki najbolj vplivajo na prometno varnost in so obenem tudi prioriteta policijskega dela.


Tako jih je seznanil z nevarnostmi vožnje pod vplivom alkohola in uporabe mobilnih telefonov, ki bistveno zmanjšujejo pozornost voznika, ter prehitre vožnje. Najhujše so prav posledice neprilagojene hitrosti. Izpostavil je tudi pomen uporabe varnostnih pasov in čim večje previdnosti pešcev. Vsak udeleženec v cestnem prometu se mora namreč tudi kot pešec zavedati nevarnosti in sam upoštevati pravila tako pri prečkanju vozišča kot pri hoji. Predstavil je zakonske določbe za vožnjo v času zimskih razmer, saj je s 15. novembrom treba poskrbeti za zimsko opremo vozil. Ob zaključku pa je na kratko strnil še bistvene novosti s področja prometnih znakov.

Učitelj Šole vožnje Relax Oto Ramšak pa je nastopil s prispevkom o veljavnosti omejitev hitrosti, pravilih vožnje po avtocesti in varnostni razdalji.

20161102 154831

 Pred začetkom predavanja so si udeleženci ogledali napravo za ugotavljanje reakcijskega časa in varnostne razdalje, imenovano Stopko, tehtnico za meritve naletne teže voznika ob trčenju, in očala, ki prikazujejo počutje alkoholiziranega voznika. Vse naprave je zagotovila Javna agencija RS za varnost prometa.

20161102 154614

 V istem času je vodja policijskega okoliša Silvo Izak udeležencem predstavil način nadzora nad vozniki in pokazal, kako v praksi izgleda meritev z laserskim merilnikom hitrosti. Pedstavil je tudi elektronski alkotest (indikator), ki so ga lahko udeleženci tudi preizkusili.


Predavanje je bilo namenjeno osveščanju vseh udeležencev v cestnem prometu, s poudarkom na varnosti pešcev v tem jesenskem in zimskem obdobju. Ker prihaja čas martinovanja in praznovanj ob zaključku leta, pa so bila v ospredju tudi opozorila o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola. 

20161102 163237

Na predavanju je bilo 48 udeležencev, ki so bili s prikazanim zadovoljni, saj so spoznali kar nekaj novosti.