Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci, ki je 6. aprila 2017 potekala na Postaji prometne policije Celje in je bila namenjena večji varnosti motoristov in drugih voznikov enoslednih vozil, smo predstavili prometno varnost na Celjskem in napovedali prihajajoče preventivne aktivnosti za večjo varnost motoristov.

Novinarski konferenci je sledila okrogla miza, ki so se je poleg predstavnikov policije udeležili predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, Združenja šoferjev in avtomehanikov Celje, predstavniki Moto zveze Slovenije ter dvajsetih moto klubov s celjskega območja.

Novosti mopedisti kolesarji celade april 2017 Med drugim smo na novinarski konferenci opozorili tudi na spremembo zakonodaje:  od 19. novembra 2016 je namreč obvezna uporaba zaščitne čelade za vse kolesarje in potnike na kolesu ter kolesu s pomožnim motorjem do 18. leta starosti ter za vse voznike mopedov. Od 1. maja 2017 pa sta za mopede s trajno nazivno močjo pogonskega motorja, nižjo kot 4 kW in hitrostjo do 25 km/h, predpisana registracija in tehnični pregled.

DSC 0035

Varnost voznikov v cestnem prometu na območju Policijske uprave Celje se je v letu 2016 poslabšala. V prometnih nesrečah sta umrla dva motorista, voznik mopeda in trije kolesarji. Prav pri slednjih se je prometna varnost najbolj poslabšala. V letu 2016 so umrli trije kolesarji, poleg tega je pri kolesarjih tudi največji porast hudih in lažjih poškodb. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč kolesarjev sta poleg neprilagojene hitrosti še neupoštevanje pravil prednosti in nepravilna stran ali smer vožnje. 

DSC 0048

Pri voznikih motornih koles se je prometna varnost na območju celjske policijske uprave v primerjavi s preteklim letom nekolika izboljšala. Lani smo na našem območju obravnavali 99 prometnih nesreč motoristov, predlani 130. V letu 2016 sta v prometnih nesrečah umrla dva motorista, predlani trije. V prometnih nesrečah se je v lanskem letu poškodovalo 27 motoristov, leto prej 35. Manj je bilo tudi lažje poškodovanih; v letu 2016  jih je bilo 55, leto prej pa 79. Do prometnih nesreč je največkrat prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil prednosti ter nepravilnega prehitevanja. Sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles in vožnja s predelanimi vozili.

V zadnjih letih smo največ prometnih nesreč motoristov obravnavali v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone. Večina se jih je zgodila med 12. in 18. uro.

DSC 0049

Na območju naše policijske uprave smo gostitve prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi, obravnavali na naslednjih cestah.

  • RII-430  Stranice-Frankolovo-Škofja vas,
  • RII-427  Latkova vas-Marija reka,
  • GI-4  odsek Slovenj Gradec-Huda Luknja-Velenje-Črnova-Pirešica, 
  • GII-107  odsek Celje-Šentjur,
  • RII-447  Šempeter-Latkova vas-Šentrupert-Ločica, 
  • RII-429  Črnova-Nova Cerkev,  
  • GI-1  Dravograd-Radlje ob Dravi.

Na območju celotne Policijske uprave Celje bodo policisti v motoristični sezoni pogosteje nadzirali promet vseh enoslednih vozil. Namen nadzorov je v prvi vrsti zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih voznikov in potnikov na enoslednih vozilih, zmanjšanje prisotnosti alkohola pri voznikih enoslednih vozil, zmanjševanje števila kršitev prekoračitev hitrosti vožnje ali, drugače povedano, zagotovitev varne udeležbe v cestnem prometu.

DSC 0025

Glede na velik pomen preventivnih vsebin bomo tudi letos organizirali več preventivnih aktivnosti, med drugim regijski preventivni prireditvi Skupaj za večjo varnost voznikov enoslednih vozil.

Prva bo v soboto, 22. aprila 2017, ob 10. uri na poligonu Združenja šoferjev in avtomehanikov Celje na Ljubečni. Če bo slabo vreme, bo prireditev 29. aprila 2017 ob 10. uri. Druga bo na poligonu Šole vožnje Relax v Otiškem vrhu pri Dravogradu, v nedeljo, 7. maja 2017, ob 10 uri. Če bo slabo vreme, bo prireditev 14. maja 2017 ob 10 uri.