Sorodne objave

 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so včeraj in danes, 18. in 19. aprila 2017, v zvezi z gospodarsko družbo z območja Celja, opravili enajst hišnih preiskav zaradi sumov storitve več kot petindvajsetih kaznivih dejanj zoper gospodarstvo.

Gre za sume kaznivih dejanj izneverjanja po 3. v zvezi s 1. odstavkom 215. člena KZ-1, poneverbe ali neupravičene uporabe tujega premoženja po 4. odstavku 209. člena KZ-1, kršitve temeljnih pravic delavcev po 1. in 2. odstavku 196. člena KZ-1 ter več poslovnih goljufij po 228. členu KZ-1. Storitve omenjenih kaznivih dejanj sta osumljeni dve pravni in dve fizični osebi. S svojimi ravnanji sta pridobili protipravno premoženjsko korist, ki po dosedanjih ugotovitvah presega pol milijona evrov.

Pri preiskavi vseh prostorov, poslovnih, stanovanjskih, kot tudi drugih, npr. sefov, je sodelovalo 22 kriminalistov, ki so zasegli večjo količino dokumentacije. Dokumentacija bo predmet  vsebinskega vrednotenja predkazenskega postopka in se nanaša tako na poslovna kot zasebna razmerja. Poleg dokumentacije so kriminalisti zasegli še večje število elektronskih naprav, med drugim več kot deset računalnikov, več deset nosilcev elektronskih podatkov, kot so USB ključi, trdi diski in podobno. Zasežene elektronske naprave bodo prav tako predmet nadaljnje preiskave.

Kriminalisti so včeraj in danes zavarovali in zasegli tudi več elektronskih podatkov z oddaljenim dostopom - strežnikov, ki utegnejo biti dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Poslovni promet se poleg poslovanja v obliki listin, zaradi hitrosti, v pretežni meri odvija po elektronski poti, kar velja za različna poslovna dogovarjanja, nakazovanje sredstev za opravljene storitve, prodajo blaga in dr. Pridobljeni elektronski podatki bodo uporabljeni pri nadaljnji preiskavi glede razjasnitve vloge osumljenih pri storitvi kaznivih dejanj in okoliščin, povezanih z denarnimi sredstvi.

Predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo. Po do sedaj zbranih podatkih gre za izjemno obsežno preiskavo, ki bo zaradi tega dolgotrajnejša. Ob zaključku bomo javnost seznanili z ugotovitvami.