Sorodne objave

 

Celjski kriminalisti so z večmesečno preiskavo in tudi prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da je zaposleni v enem od podjetij na območju Celja, kjer opravljajo tehnične preglede, prejemal podkupnine.

Kot je v današnji izjavi za javnost podrobneje pojasnil Milan Vogrinec, vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje, so kriminalisti pred meseci prišli do operativnih podatkov, da nekdo od zaposlenih v enem izmed podjetij na območju Celja, kjer opravljajo tehnične preglede, prejema podkupnine. Da bi lahko potrdili te informacije, so kriminalisti na podlagi odredb tožilstva in sodišča pri preiskavi kaznivih dejanj poleg klasičnih izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Pri preiskavi so ugotovili, da 59-letni moški, doma z območja Celja, sprejema denar, v zameno pa izpolni zapisnik o tehnično brezhibnem vozilu, četudi vozilo ni tehnično brezhibno. Zaznali so tudi primere, ko je oseba izpolnila zapisnik o opravljenem tehničnem pregledu in brezhibnosti vozila, čeprav vozila na tehničnem pregledu sploh ni bilo.

Celjski kriminalisti so 5. maja 2017 opravili osebno preiskavo osumljenega in zasegli dokumentacijo v prostorih, kjer opravljajo tehnične preglede. V zvezi s temi kaznivimi dejanji ter v povezavi z nekaterimi drugimi kaznivimi dejanji danes na območju Celja in Maribora poteka več hišnih preiskav. Obstaja namreč sum, da so osebe, ki so povezane z izvrševanjem korupcijskih kaznivih dejanj, izvrševale tudi kazniva dejanja tihotapstva. Pri teh preiskovalnih opravilih smo danes zasegli večjo količino tobačnih izdelkov in odvzeli prostost dvema osebama, ki sta še v policijskem pridržanju.

Za kaznivo dejanje jemanja podkupnine po 261. členu Kazenskega zakonika je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje tihotapstva pa je po 2. odstavku 250. člena zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Poleg tega velja omeniti, da v tem primeru niso sporne zgolj podkupnine in njihova višina. Kot je opozoril mag. Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije na PU Celje, je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da so bila zaradi omenjenih dejanj v cestnem prometu udeležena vozila, ki niso bila tehnično brezhibna, zaradi česar bi lahko prišlo do izjemno tragičnih posledic, tudi najhujših prometnih nesreč! 

anonimna-prijava-korupcija-2a