Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Celje smo v petek, 16. februarja 2018, odvzeli prostost 27-letniku z območja Velenja, 25-letniku z območja Ljubljane ter 27-letniku in 17-letnici z območja Ljubljane, ki sta začasno bivala v Portorožu. Osumljeni so izjemno nasilnih, oboroženih ropov občanov v stanovanjskih hišah, na območju Policijske uprave Celje. Vsi osumljeni so slovenski državljani.

DamijanTurk AlesKegljevic

Več informacij o preiskavi nasilnih ropov sta na današnji novinarski konferenci podala (z leve) Damijan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje, in Aleš Kegljevič, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.


Zvočni posnetek Damjana Turka (mp3) 

Zvočni posnetek Aleša Kegljeviča (mp3) 

 Zvočni posnetek novinarskih vprašanj in odgovorov (mp3) 


Pri vseh osumljencih smo v petek opravili hišne preiskave ter izvedli vse potrebne preiskovalne ukrepe. Zaradi dokazovanja kaznivih dejanj ter zaradi same dejavnosti kriminalne združbe, smo pri preiskavi  uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Pri hišnih preiskavah smo našli del ukradenega denarja in orožje, ki so ga uporabljali pri ropih.

Od novembra lani do februarja letos smo na širšem območju Policijske uprave Celje obravnavali štiri oborožene rope v stanovanjskih hišah, katerih način storitve je bil med seboj podoben. Vsem štirim ropom je bilo skupno to, da so storilci stanovalce na različne načine presenetili na njihovem domu, da so se zgodili v večernem času, v vseh primerih so bili storilci zamaskirani in oboroženi s strelnim orožjem, izvedba ropov je bila v vseh primerih izredno nasilna in predrzna. Roparji so oškodovance na njihovem domu zvezali in pretepali, od njih izsiljevali informacije o premoženju in denarju ter v vseh primerih nad oškodovanci izvajali fizično nasilje ali jih telesno poškodovali.

V mesecu novembru 2017 so osumljeni ropa v Celju, kjer so ukradli različne kose zlatnine in gotovino v skupni vrednosti 28.500 evrov. Pri tem ropu so v stanovanjski hiši z orožjem grozili otroku, da jim je razkril mesta, kjer družina hrani dragocenosti.

V mesecu januarju letos so osumljeni ropa na območju Celja in Velenja. V obeh primerih so bili nasilni. V celjskem primeru so ukradli okoli 1.500 evrov gotovine, v primeru ropa na območju Velenja pa zlatnino, vredno okoli 10.000 evrov.

V začetku februarja so osumljeni ropa na območju Žalca, kjer so ukradli različno zlatnino in gotovino v vrednosti več kot 50.000 evrov. V tem primeru so v stanovanjski hiši zadrževali celo družino s tremi otroki, starimi od enega do dvanajst let. Storilci so z orožjem streljali po stanovanjski hiši ter med drugimi ustrelili družinskega psa.

Vse štiri osumljene smo včeraj dopoldne s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa po 206. členu Kazenskega zakonika – 1 privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki jim je odredil sodno pridržanje.

Za kazniva dejanja jim grozi do 15 let zapora.

Danes smo v zvezi z omenjenim ropom odvzeli prostost še trem osebam.

Tovrstni ropi na območju Slovenije niso pogosti. V slovenskem prostoru v zadnjih letih, v stanovanjih in stanovanjskih hišah, beležimo povprečno okoli 20 ropov letno, vendar ne s tolikšno stopnjo organiziranosti in nasilja.

V lanskem letu smo na območju celotne Slovenije obravnavali 238 ropov. Všteti so vsi ropi, od uličnih ropov do ropov v stanovanjih in stanovanjskih hišah, finančnih ustanovah, zlatarnah in drugje.