Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti so na današnji novinarski konferenci v Celju predstavili podrobnosti preiskave napada na bankomat v Pliberku.

Novinarska konferenca Na novinarski konferenci so sodelovali Aleš Kegljevič, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, Robert Videc, vodja sektorja Uniformirane policije na Policijski upravi Celje, in Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje.

Robert Videc, ki je v času iskanja vodil operativni štab, je predstavil aktivnosti iskanja. Povedal je, da so nas avstrijski varnostni organi v ponedeljek, nekaj čez tretjo uro zjutraj, obvestili, da je bil v Pliberku napaden avtomat in da storilci, ki so s kraja pobegnili, bežijo v smeri Slovenije, zato so jih v skladu s pogodbo med Slovenijo in Avstrijo o policijskem sodelovanju avstrijski varnostni organi zasledovali na našem območju. Po približno pol ure zasledovanja sta bili na slovenski strani odkriti dve osebni vozili in prijet en osumljenec. Storilca so avstrijski varnostni organi predali policistom Policijske postaje Ravne na Koroškem in s tem zaključili z delom na našem območju ter državo zapustili. Glede na situacijo smo takoj aktivirali večje število policistov, skupaj jih je v ponedeljek čez dan sodelovalo 181, in sicer pripadniki Specialne enote, Letalske policijske enote, pripadniki Posebne policijske enote, vodniki službenih psov ter večje število policistov in kriminalistov. Aktivnosti smo intenzivno izvajali ves ponedeljek, nadaljevali smo tudi v nočnih urah. V torek zjutraj smo na podlagi obvestila občana v Mušeniku, za kar mu gre velika pohvala, prijeli drugega osumljenega in mu odvzeli prostost ter z aktivnostmi intenzivno nadaljevali vse do informacije, da so bili ostali trije storilci prijeti na območju Policijske uprave Maribor.

Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Celje, je predstavil kriminalistični del preiskave. Po prijetju prvega osumljenega so kriminalisti zavarovali kraj prijetja in zavarovali vozila, s katerimi so se pripeljali na kraj, ter jih zapečatili in odpeljali v Celje, kjer bo po izdani odredbi opravljena hišna preiskava vozil. Po izsleditvi drugega storilca so obravnavali še vlom v vikend, kamor je ta pred tem vlomil ter ukradel nekaj oblačil in posteljnine. Potem ko so mariborski policisti na območju Ptuja prijeli še trojico osumljenih, so kriminalisti tudi z njimi izvedli postopke. Ukradenega denarja niso našli. Vseh pet so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, kjer bodo odločali o izročitvi avstrijskim varnostnim organom. Osumljeni so sicer moldavski državljani, vendar imajo tudi romunsko in bolgarsko državljanstvo. Od čeških varnostnih organov, kjer so se zadnje leto zadrževali, smo dobili podatek, da v omenjenem obdobju pri njih niso bili obravnavami zaradi sumov storitev kaznivih dejanj, podatke iz Moldavije še pričakujemo. Moldavski državljani so osumljeni storitve kaznivih dejanj velike tatvine po 2. odstavku 205 čl. Kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, ter vloma v vikend, za katerega je predpisana kazen pet let zapora.

Aleš Kegljevič, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto na Generalni policijski uprav, je povedal, da se v Sloveniji z napadi na bankomate, tako kot v ostalih državah članicah Evropske unije, srečujemo vse od začetka njihove uporabe. Od začetka smo obravnavali le posamezne napade na bankomate z odpiranjem trezorskih vrat, torej vlome v bankomate in tatvine bankomatov samih. Pri tatvini bankomatov so storilci, s pomočjo vrvi in motornih vozil, izruvali cel bankomat in ga odpeljali na lokacijo, kjer so ga nato razrezali in iz njega ukradli denar.

V zadnjem času, predvsem letos, beležimo tudi napade na bankomate z uporabo plina. Pri tem storilci najprej vlomijo v prostor, kjer se nahaja bankomat, bankomat napolnijo s plinom in povzročijo eksplozijo, pri čemer se bankomat ob pravšnji količini plina poškoduje do te mere, da je omogočen dostop do kaset z denarjem.

Letos smo v Sloveniji obravnavali deset napadov na bankomate z namenom razstrelitve, od tega so bili storilci v štirih primerih uspešni in so odnesli denar v šestih primerih pa niso uspeli priti do denarja. Dve dejanji smo sta se zgodili na območju Policijske uprave Ljubljana, dve na območju Policijske uprave Krško in šest na območju Policijske uprave Maribor, od tega dva z uporabo plina in dva napada z ročno bombo. Lani smo v Sloveniji obravnavali štiri napade na bankomate, predlani dvanajst in v leti 2015 deset.

Kegljevič je še poudaril, da je bila v okviru mednarodnega sodelovanja, zaradi operativnih potreb članic Europola, ki beležijo veliko število napadov na bankomate, ustanovljena delovna skupina, ki se ukvarja z napadi na bankomate. V tej delovni skupini sodeluje tudi predstavnik slovenske kriminalistične policije. Delo skupine je predvsem usmerjeno k izmenjavi operativnih izkušenj in operativnih informacij o obravnavanih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj v državah članicah.

Vsem občanom, ki so v zadnjih dveh dneh tesno sodelovali z nami in nam posredovali podatke, koristne za preiskavo, se zahvaljujemo. Veseli nas, da se je v teh posebnih okoliščinah pokazala visoka stopnja pripravljenosti sodelovanja med lokalno skupnostjo in policijo. Hvala tudi predstavnikom medijev za hitro in kakovostno obveščanje javnosti.