Sorodne objave

 

Celjski prometni policisti smo konec novembra zaključili z obsežnim preventivnim projektom, namenjenim ozaveščanju voznikov o pomenu varnostne razdalje. V okviru projekta smo za voznike tovornih vozil pripravili 6.000 preventivnih plakatov.

 Pravila glede varnostne razdalje - nasveti policije


Na Postaji prometne policije Celje se že dlje časa soočamo s povečano problematiko prekratkih varnostnih razdalj, predvsem v tovornem cestnem prometu, ki dodatno prispeva k povečanju števila prometnih nesreč, zato smo še poostrili nadzor na avtocestah. Pri tem preverjamo zlasti hitrost vožnje in psihofizično stanje voznikov ter seveda upoštevanje varnostne razdalje. Več kršitev cestnoprometnih predpisov dnevno zaznamo v notranjem, manj pa v mednarodnem tranzitu.

Poleg tega pa smo, v želji po izboljšanju prometne varnosti, pripravili tudi 6.000 plakatov, s katerimi opozarjamo voznike tovornih vozil, da morajo upoštevati primerno varnostno razdaljo. Plakate smo poslali tudi transportnim podjetjem in jih prosili, naj jih izobesijo na voznikom vidno mesto. Na mejne prehode in cestninske postaje DARS-a pa smo obesili tudi plakate, namenjene tujim voznikom.

varn_razdalja

Varnostna razdalja - pravilo 2 sekund (plakat) 

 

Plakatom smo dodali še napotke za voznike in podjetja, ki se ukvarjajo s transportom, o tehnični primernosti vozil, pravilnem nalaganju, pritrjevanju in prevozu tovora, času vožnje idr.

Med drugim smo jih opozorili, naj v primeru prometnih nesreč poskrbijo, da bo med kolonami dovolj prostora za intervencijska vozila. Svoje vozilo naj ustavijo na primerni razdalji pred mestom prometne nesreče, zunaj vozišča oz. skrajno desno. Vklopijo naj smerokaze in uporabijo odsevni brezrokavnik. Kraj prometne nesreče naj vidno in pravilno zavarujejo z varnostnim trikotnikom, ki naj ga postavijo na zadostno razdaljo, da ne bi prišlo še do dodatnih trčenj in s tem do še hujših posledic prometnih nesreč. O nesreči naj takoj obvestijo intervencijske službe, šele nato naj pomagajo poškodovanim. Dokler se na cesti odvija promet, naj nikar ne hodijo po vozišču oz. cestišču. Posebej nevarne so situacije, ko v prometni nesreči udeleženo vozilo obstane na vozišču avtoceste ponoči ali  ob zmanjšani vidljivosti.