Sorodne objave

 

Policijska postaja Šentjur je 28 januarja 2011 od Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Šentjur  prejela v uporabo avtomatski defibrilator.

IMG 2442zm

Predstavljeno je bilo, da je v razvitem svetu odpoved srca najpogostejši vzrok smrti pri odraslih. Prav tako je dokazano, da zgodnji šok, ki se ga da srcu, lahko bistveno izboljša preživetje. Edina možnost, da se omogoči zgodnja defibrilacija pa je, da bi bilo javno dostopnih defibrilatorjev čim več, saj je namenjen laičnemu osebju oziroma za njegovo uporabo ni potrebno predznanje. Napravo je potrebno le odpreti in slediti njenim navodilom.

Po svečani predaji je sledila predstavitev uporaba defibrilatorja vsem zaposlenim na PP Šentjur. Predstavljeno je bilo, da v kolikor kdo dvomi ali defibrilator namestiti na nezavestnega človeka, naj napravo mirne vesti namesti, saj se ne more zgoditi nič škodljivega. Naprava namreč sama zazna, kako ravnati oziroma ali da ponesrečencu elektrošok ali ne.

IMG 2440zm

Sledil je praktični prikaz uporabe defibrilatorja in masaže srca, kar so poskusili policisti. Prav tako je bil defibrilator uporabljen na enem od policistov. Ugotovljeno je bilo, da je naprava zaznala, da gre za zdravega človeka in elektrošok ni bil izveden, zaradi česar smo se vsi prepričali, da je uporaba varna.

Na zaključku je prevladalo mnenje, da v kolikor bo prišlo do zastoja srca in se bo čakalo na reševalce, se bo defibrilator nedvomno uporabil in se s tem poskušalo rešiti življenje. Defibrilator se bo nahajal v sobi dežurnega policista, kjer bo dostopen 24 ur na dan. To pa je tudi eden izmed osnovnih namenov, in sicer da je na mestu, kjer je lahko dostopen vsem in ob vsaki uri, prav tako pa da je varen pred namernim poškodovanjem oziroma uničenjem.

Če bo s to napravo rešeno samo eno življenje človeka, je skupen namen vseh sodelujočih dosežen.