Sorodne objave

 

Na slovenski Obali se je sinoči dogajala prava drama, ki pa se je - po zaslugi strokovnega posredovanja policistov s Postaje pomorske policije Koper - kljub zahtevnim okoliščinam srečno razpletla.

Proti jutru, ob 4.30, so namreč koprski policisti prejeli klic na pomoč. Poklicala je družina, ki jo je nočno neurje s Seče, kjer so bili zasidrani, odneslo na odprto morje; sporočili so tudi, da imajo težave z motorjem. Na plovilu, 11-metrski jadrnici, so bili 40-letni moški, 38-letna ženska in dva otroka, vsi doma z Obale. Policista PPOP Koper sta jim s plovilom P-16 nemudoma odhitela pomagat. 

PPoP resevanje1

Jadrnica je bila na vhodu v kanal Sv. Jerneja, kjer je voda zelo nizka. Zaradi močnega neurja, vetra, visokih valov in težke dostopnosti družine niso mogli takoj spraviti s plovila, saj je obstajala nevarnost, da bo nasedlo tudi policijsko plovilo. Jadrnice sidro ni držalo in jo je odnašalo proti zidu solin, kjer so skale, zatem je plovilo nasedlo.

Na krov so policisti poskušali vreči vrv, vendar jo moški na plovilu zaradi zelo slabih vremenskih razmer ni uspel prijeti. Ob 5.15 so uspeli na krovu privezati vlečno vrv na svojo jadrnico, zatem pa še dvigniti sidro. Vlečno vrv sta nato policista pritrdila za vlečni drog na premcu patruljnega čolna in začela z vleko jadrnice proti Portorožu. Ker je bila smer vleke neposredno v val, je v kokpit patruljnega čolna uhajala večja količina morske vode, na jadrnici pa se je pokvarilo še krmilo, kar je pomenilo, da ni bilo več nadzora nad plovilom in ga je med vleko močno odnašalo.

PPoP resevanje2

Po priplutju v zavetje pred Portorož sta policista jadrnico vezala na bok patruljnega čolna in z njo ob boku pristala na zunanji strani novih privezov v Portorožu. Ob 5.52 so bili tako potniki kot tudi jadrnica na varnem.

Policista sta pri reševanju pokazala izjemno požrtvovalnost in strokovnost. Na srečo se je, razen vode in blata na službenem plovilu, vse dobro izteklo.

IMG 0018