Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Policijske uprave Koper, Generalne policijske uprave in italijanske policije smo predstavili izsledke uspešne kriminalistične preiskave umora 57-letnega domačina v vasi Kobjeglava aprila letos. Policisti so odkrili storilca, in sicer je umora iz koristoljubja osumljen 59-letni državljan Italije. V začetku tega tedna so ga prijeli na območju Slovenije in privedli na zaslišanje h koprski preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor. 

20220623 131631

Na novinarski konferenci so danes, 23. junija 2022, sodelovali (na fotografiji z leve): Primož Ogrinc, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper, ki je predstavil potek konkretne kriminalistične preiskave, in Damjan Miklič, vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki je opisal delo policije na področju preiskovanja kaznivih dejanj zoper življenje in telo, poleg njiju pa tudi direktor lokalne policije iz Trsta Walter Milocchi.

Takoj po najdbi umorjenega stekla obsežna kriminalistična preiskava

Na Operativno-komunikacijski center PU Koper je 2. aprila 2022 ob 14.31 poklicala občanka in naznanila, da je v vasi Kobjeglava našla mrtvega 57-letnega domačina. OKC PU Koper je na kraj takoj napotil koprske policiste in kriminaliste, ki so na podlagi prvih obvestil ugotovili, da je v stanovanjski hiši res mrtev moški. Zdravnica je potrdila njegovo smrt. Obveščeni sta bili dežurna okrožna državna tožilka ODT Koper in preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Koper, ki sta prišli na kraj in skupaj s kriminalisti opravili ogled. Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Koper je odredila sodno obdukcijo, kjer se je potrdilo, da je pokojni umrl zaradi več vbodnih ran in ureznin, povzročenih z ostrim predmetom.

Kriminalisti so na kraju zavarovali več sledi, ki so bile predmet nadaljnjih forenzičnih preiskav v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Prav tako so našli in zavarovali različne snovi, za katere se je z analizami izkazalo, da gre za različne vrste prepovedanih drog (kokain, heroin, konoplja in konopljini proizvodi). Izvedena je bila obsežna kriminalistična preiskava, policisti in kriminalisti so zbirali obvestila tako v Kobjeglavi kot tudi v sosednjih vaseh, izvedenih je bilo tudi več iskalnih akcij v okolici kraja dejanja.

Slovenski kriminalisti pri preiskavi intenzivno sodelovali z italijanskimi kolegi

Pri preiskavi kaznivega dejanja so kriminalisti ves čas intenzivno sodelovali s karabinjerji iz Nabrežine (it. Compagnia Carabinieri Aurisina (TS), Nucleo Operativo e Radiomobile – Aliquota Operativa) in njihovo lokalno policijo (it. Polizia Municipale di Trieste), ki se jim posebej zahvaljujemo za hiter odziv in pomoč pri zelo zahtevni preiskavi kaznivega dejanja umora. Odlično sodelovanje je potekalo tudi med Okrožnim državnim tožilstvom iz Kopra, ki je od samega začetka preiskave usmerjalo predkazenski postopek, in pristojnim državnim tožilstvom iz Trsta (Procura della Repubblica presso il Tribunale ordinario di Trieste).

Dejanja osumljen 59-letni državljan Italije, odjemalec prepovedanih drog, ki naj bi jih preprodajal umorjeni domačin

Na podlagi do sedaj zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da se je 57-letnik aktivno ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, predvsem državljanom Italije. Med odjemalci prepovedanih drog je bil tudi 59-letni državljan Italije. Ta je zaradi preteklih nakupov in drugih poslov s prepovedanimi drogami pokojnemu Kobjeglavčanu dolgoval večji znesek.

Policisti so ugotovili, da naj bi 59-letni Italijan izkoristil zaupanje pokojnika, tako da ga je slednji (enako kot že v preteklosti) tudi 1. aprila 2022 spustil v notranjost svoje stanovanjske hiše. V hiši sta se žrtev in osumljenec očitno sprla, njun spor pa se je končal z umorom. Po dejanju je osumljenec v kuhinji zanetil požar, ki se sicer ni razširil, nato pa zapustil stanovanjsko hišo ter se po dejanju vrnil na domači naslov na območju Italije.

Osumljenec je bil prijet v ponedeljek, 20. junija 2022, potem ko so policisti ugotovili, da se zadržuje na območju Slovenije. Še isti dan so ga privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog državne tožilke zanj odredila pripor.

Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja (po 1. odstavku 116. člena Kazenskega zakonika RS) je predpisana zaporna kazen najmanj 15 let.

Nepreiskani umori so ena od prednostnih nalog kriminalistične policije

V Sloveniji policija z uspešno zaključenimi kriminalističnimi preiskavami preišče večino ubojev in umorov. V zadnjih nekaj desetih letih je ostalo nepreiskanih umorov le za dober odstotek vseh izvršenih dejanj. Kriminalistične preiskave teh primerov se nadaljujejo, saj so nepreiskani umori ena od prednostnih nalog kriminalistične policije. V policiji zagotavljamo, da kriminalisti in policisti pri vsakem izvršenem umoru storijo vse, da se vsako tako nizkotno dejanje zoper človeka preišče in da se storilca pripelje pred sodišče.

Tako kriminalisti še vedno intenzivno preiskujejo primer umora v Novi Gorici, storjenega januarja letos, kjer, tako kot v danes predstavljenem primeru, poteka obsežno in intenzivno sodelovanje z italijanskimi varnostnimi organi.

Prijet je bil tudi eden od osumljencev v primeru umora, izvršenega na območju Ptuja februarja letos. Osumljenec je bil po obsežni kriminalistični preiskavi konec maja priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil hišni pripor. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bil umor izvršen na zahrbten način. Sodelovali sta vsaj dve osebi, ki sta umorjenega zvabili ob dogovorjeni uri na točno določen kraj izvršitve kaznivega dejanja, tam pa ga je neznani storilec večkrat ustrelil. Kriminalistična preiskava tega primera se še nadaljuje.

Število ubojev in umorov v Sloveniji je že dlje časa v upadu – statistični podatki

Sicer število ubojev in umorov v Sloveniji že dalj časa upada. Če so kriminalisti v 90. letih letno obravnavali tudi do 100 primerov ubojev in umorov (poskusov in dokončanih kaznivih dejanj), je to po letu 2000 padlo na 60 do 80 primerov letno, po letu 2007 pa v povprečju na približno 40 primerov letno. V zadnjem obdobju je nekoliko izstopalo le leto 2020, ko so kriminalisti obravnavali tri množične umore, kar ni značilno za Slovenijo. Nazadnje so tovrstne umore obravnavali leta 2007 v Zdenski vasi, leta 2003 na Gorjancih in leta 2002 v Rovinju.

Umorov v krogu družine je storjenih le okoli 30 do 35 odstotkov vseh umorov, ki so izvršeni vsako leto. Umorov med intimnimi partnerji (tako sedanjimi kot bivšimi) pa je nekje do petina med vsemi obravnavanimi umori.

Najpogostejša motiva za umor v Sloveniji sta maščevanje in sovraštvo

Motivi za umor so različni in jih je težko konkretizirati, ker se večkrat prepletajo oziroma združujejo. Najpogostejši motiv za uboj ali umor sta maščevanje in sovraštvo, in sicer v 40 odstotkih vseh primerov. Nekje do 15 odstotkov so dejanja izvršena iz koristoljubja, v enakem odstotku pa dejanja izvršijo osebe brez pravega motiva, z različnimi psihičnimi motnjami ali boleznimi, tudi že zdravljeni v ustanovah. Ljubosumje kot motiv nastopa v okoli 10 odstotkih vseh dejanj. Nekaj čez 10 odstotkov dejanj je izvršenih zaradi kriminalnih aktivnosti, pri čemer je težko razlikovati med motivi, kot so koristoljubje, maščevanje, objestnost ali boj za prevlado kriminalcev na določenem teritoriju.