Sorodne objave

 

Policisti Postaje prometne policije Koper smo 20. aprila organizirali preventivno akcijo, ki smo jo poimenovali Policijska izkušnja kot nasvet. Akcija je bila namenjena predvsem voznikom enoslednih motornih vozil, dobrodošli pa so bili tudi vsi ostali, ki jih zanima varna vožnja z motornimi kolesi. Akcija je potekala na parkirišču PTC Primorka v Postojni.

IMGP3045

 Nasveti za varno vožnjo motoristov


Vozniki enoslednih motornih vozil so se lahko preizkusili v različnih vajah na poligonu, ki simulirajo cesto z vsemi njenimi pastmi. Policisti smo jim teoretično in praktično predstavili tehniko vožnje, obnašanje motornega kolesa, pravilno ukrepanje v primeru nenadne ovire ipd. Vaje so potekale na poligonu pri nizkih hitrostih, zato so udeleženci lahko varno preizkusili svoje veščine in nadgradili znanje.

Vzporedno s tem so potekale tudi druge aktivnosti za pridobitev novih oziroma nadgraditev že pridobljenih znanj za varno udeležbo v cestnem prometu. V ta namen so se nam pridružili reševalci Zdravstvenega doma Postojna, ki so predstavili svojo opremo in posredovali bogato znanje o pravilnem nudenju prve pomoči ponesrečencu. Sodelovali so še reševalec motorist iz ljubljanske reševalne postaje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, ki so obiskovalcem svetovali, kako ravnati v primeru požara, učitelji vožnje ene od avtošol, ki je pripravila teste, s katerimi so lahko obiskovalci preverili poznavanje cestnoprometnih predpisov. Svoje delo so predstavili še motoristi vojaške policije, delavci DARS-s, delavci tehničnih pregledov, ki so predstavili homologacijo, predelave motornih koles in pomen tehnične brezhibnosti vozil, delavci AMZS pa so med obiskovalci krepili zavedanje o pomenu varnosti s t. i. zaletavčkom, z napravo za trčenje pri nizki hitrosti in z očali za simulacijo alkoholiziranosti.

IMGP3257

Udeleženci so lahko preizkusili simulator vožnje motornega kolesa in si ogledali opremo Postaje prometne policije Koper (civilno vozilo z vgrajenim sistemom Provida, alkotest, t. i. stinger, laserski merilnik hitrosti ipd.) ter se pogovorili s policisti. 

Prikazali smo usklajeno sodelovanje policije, reševalcev, gasilcev in cestnih delavcev v primeru prometne nesreče s telesnimi poškodbami in reševanje udeležencev prometne nesreče. Pri reševanju je bil poudarek na pravilnem ukrepanju v primeru prometne nesreče, ko je treba ustrezno zavarovati kraj prometne nesreče, obveščati pristojne službe in pomagati poškodovanim.

Glede na to, da je bilo za obisk dogodka tudi letos veliko zanimanja, bomo takšne akcije zagotovo ponavljali tudi v prihodnjih letih.

IMGP3291

Motoristi, vabljeni tudi na ostale preventivne delavnice!