Sorodne objave

 

Koprski kriminalisti so v tesnem sodelovanju s Squadro Mobile iz Trsta razkrili mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedane droge kokain. Med celotno kriminalistično preiskavo je bilo na območju Slovenije zaseženo približno 717 gramov prepovedane droge kokain, katere cena bi s prodajo na drobno v Italiji dosegla tudi do 65.000 evrov, policisti pa so podali kazenske ovadbe zoper štiri osebe: dva državljana Albanije, državljana Slovenije in državljana Italije.

Več o preiskavi smo predstavili na novinarski konferenci 7. novembra, na kateri so sodelovali Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, Janja Hvala, državna tožilka v Kopru, dott. Carlo Mastelloni, vodja tožilstva v Trstu in dott. Fabio Soldatich, pomočnik vodje tržaške kriminalistične policije (Squadra Mobile).

kokain032

Junija 2014 so koprski kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi kolegi zaznali, da so se na območju Ankarana nastanili člani mednarodne kriminalne združbe, sestavljene predvsem iz albanskih državljanov in enega italijanskega državljana. 

Italijanski varnostni organi so že pred junijem 2014 na območju Trsta - Italije zaznali porast prodaje prepovedane droge kokain. Mednarodni kriminalni združbi ter njihovim odjemalcem so večkrat zasegli posamezne količine prepovedane droge kokain. Zaradi bojazni pred razkritjem in prijetjem, se je vrh kriminalne združbe preselil na območje Slovenije, kjer so si v Ankaranu uredili t. i. logistični center za hrambo in distribucijo večjih količin kokaina, vse z namenom prikrivanja svojega ilegalnega delovanja na ozemlju Italije. Italijanski policisti so se povezali s koprskimi kriminalisti, ki so z operativnim sodelovanjem in izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov identificirali vse člane kriminalne združbe, ki so delovali na ozemlju Slovenije (Ankaran) in Italije (Trst in okolica).

DSC00091

V kriminalistični preiskavi so bili na podlagi pridobljenih dovoljenj in odredb Okrožnega sodišča v Kopru in Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra izvajani različni prikriti preiskovalni ukrepi, preiskavo pa je vodil in usmerjal Okrožni državni tožilec iz Kopra v Sloveniji ter tožilstvo iz Trsta v Italiji.

Prav s tesnim operativnim sodelovanjem z italijanskimi policisti so kriminalisti identificirali osumljene, ki so neprijavljeni živeli na območju Ankarana, in sicer gre za štiri državljane Albanije, enega državljana Slovenije in enega državljana Italije.

V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je 26-letni državljan Albanije večje količine prepovedane droge kokain pretihotapil iz Italije v Slovenijo, točneje v Ankaran. Tam je drogo prepakiral v manjše ovitke (do 100 gramov) in jih nato skril v različna skrivališča v Ankaranu, v naravi. Glede na zahtevano naročilo potencialnega kupca, je nato s pomočjo ostalih članov združbe naročeno količino pretihotapil v Trst, kjer so drogo preprodali odjemalcem, ti pa so jo v Italiji razpečevali na drobno.

DSC00087

Naloga 62-letnega slovenskega državljana je bila povsem logistične narave. Kurirje kriminalne združbe je prevažal iz Slovenije v Italijo do odjemalcev kokaina in nazaj.

Koprski kriminalisti so že med izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov združbi zasegli približno 600 gramov izredno čiste prepovedane droge kokain ter približno 150 gramov snovi LIDOKAIN, ki se uporablja kot zmes za povečanje volumna prepovedane droge kokain.

Od 2. do 6. oktobra 2014 so na podlagi usmeritev obeh pristojnih tožilstev, da je zoper mednarodno kriminalno združbo zbranih dovolj materialnih dokazov, izvedli prijetje vseh osumljenih na ozemlju obeh držav. Na območju Ankarana in Kopra je bila prostost odvzeta 26-letnemu državljanu Albanije, ki naj bi bil organizator kriminalne združbe ter 62-letnemu moškemu, državljanu Slovenije.

IMG 20141003 010424

Ob odvzemu prostosti organizatorju združbe in ob kasnejši izvedbi hišne preiskave najetega stanovanja v Ankaranu, so kriminalisti našli in zasegli:

  • cca. 27.000 evrov gotovine, za katere obstaja utemeljen sum, da izvira iz prodaje prepovedane droge kokain,
  • osebni avtomobil italijanskih registrskih številk, ki ga je koristil za prevoz na območju Slovenije,
  • večje število GSM telefonskih aparatov in prenosni računalnik,
  • večje število pripravljenih ovojev za pakiranje prepovedane droge,
  • cca. 100 gramov prepovedane droge kokain že pripravljene za prodajo, ki je bila skrita v naravi v Ankaranu,
  • cca. 17 gramov prepovedane droge kokain, skrita v naravi v Ankaranu,
  • razni predmeti namenjeni za prodajo - distribucijo prepovedane droge kokain,
  • več kosov zlatnine (nakita), za katero se izvor še preverja. 

Osumljeni organizator je bil s kazensko ovadbo priveden v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodišču Okrožnega sodišča Koper, ki je zanj po zaslišanju odredil sodni pripor. 

Med celotno kriminalistično preiskavo je bilo na območju Slovenije zaseženo cca. 717 gramov prepovedane droge kokain, katere cena bi s prodajo na drobno v Italiji dosegla tudi do  65.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo samo na območju Slovenije zoper osumljene zbranih zadostno število materialnih in drugih dokazov za podajo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve petih kaznivih dejanj. Koprski kriminalisti so na okrožno državno tožilstvo podali ustrezne kazenske ovadbe zoper 26-letnega državljana Albanije, 28-letnega državljana Italije, 23-letnega državljana Albanije in 62-letnega državljana Slovenije.

Podane so bile kazenske ovadbe za štiri kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog na podlagi 186. člena Kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena zaporna kazen v trajanju od 3 do 15 let. Kazensko pa je bil ovaden tudi osumljenec storitve kaznivega dejanja prikrivanja na podlagi drugega odstavka, 217. člena Kazenskega zakonika, za katero je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

kokain012

Tudi tokrat se je izkazalo, da sodelovanje slovenske in italijanske policije poteka izredno korektno, strokovno, zakonito, predvsem pa uspešno in učinkovito. Dejstvo je, da je organiziran kriminal že zdavnaj prestopil regionalne in državne meje, to pa zahteva mednarodno usklajene in načrtovane aktivnosti na področju boja zoper organiziran kriminal. Uspešno zaključena skupna kriminalistična preiskava še enkrat znova dokazuje, da je tovrstno kriminaliteto moč preganjati z nesebičnim in profesionalnim sodelovanjem policij in pravosodja.

/p>