Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Policijske uprave Koper je vodja Sektorja kriminalistične policije Dean Jurič predstavil več podrobnosti o kaznivem dejanju uboja, ki se je zgodil pretekli teden v Kopru. Vse štiri osumljence so policisti že prijeli.

foto1

Zvočni posnetek izjave Deana Juriča  (mp3) 

 

Kot je na novinarski konferenci 22. decembra 2009 povedal vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Koper Dean Jurič, je na koprski operativno-komunikacijski center prejšnji teden, 17. decembra, poklical občan in povedal, da je v še nedograjeni poslovno-stanovanjski zgradbi na Ferrarski ulici v Kopru našel mrtvega moškega.

Policisti Policijske postaje Koper so kraj zavarovali, o najdbi sta bila obveščena tudi dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča Koper in Okrožni državni tožilec iz Kopra, ki pa sta vodenje ogleda prepustila koprskim kriminalistom in kriminalističnim tehnikom. Ti so ugotovili, da je truplo moškega v prvem nadstropju objekta in da gre za 54-letnega moškega s stalnim prebivališčem na območju Zreč. Pokojni je bil znani brezdomec, ki se je že nekaj zadrževal na obalnem območju in prenočeval v nedograjeni zgradbi na Ferrarski ulici.

Na truplu so bile vidne poškodbe po več delih telesa, predvsem po glavi. Moški je bil močno pretepen in je umrl na kraju pretepa oz. je bil žrtev kaznivega dejanja. Policisti in kriminalisti so še ugotovili, da si je pokojni bivališče v tej stavbi delil še s 26-letnima zakoncema z območja Kranja, ki sta se prav tako kot pokojni v zadnjih mesecih zadrževala na Obali, nato pa obalno območje 15. decembra 2009 nenadoma zapustila. Že 18. decembra so ju policisti prijeli na območju Kranja, kjer so opravili tudi hišno preiskavo pri starših, h katerim sta se vrnila osumljenca. Pri tem so kot dokazno gradivo zasegli nekaj predmetov. Pri pretepu pokojnega, do katerega naj bi prišlo 12. decembra 2009, naj bi po ugotovitvah kriminalistov sodelovala še 32-letni moški z območja Kranja in 33-letni moški z območja Črnomlja, oba z začasnim prebivališčem v Izoli. Tudi njiju so policisti prijeli in opravili hišno preiskavo njunega začasnega bivališča, pri čemer so prav tako zasegli nekaj predmetov, ki bodo dokazno gradivo.

Z zbranimi obvestili so policisti potrdili utemeljen sum, da sta prav zakonca iz Kranja, skupaj s še dvema moškima, 12. decembra surovo napadla in pretepla pokojnega 54-letnika, tako da je ta na kraju pretepa umrl. Kot motiv za kaznivo dejanje so osumljenci navajali njihova medsebojna nesoglasja.

Vse štiri osumljence so policisti 20. decembra 2009 s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja (2. točka 115. člena Kazenskega zakonika RS) privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru. Preiskovalni sodnik je na predlog okrožnega državnega tožilca zoper vse osumljence odredil sodni pripor. Zagrožena kazen za tovrstno kaznivo dejanje je deset do petnajst let zapora.

V kriminalistični preiskavi je sodelovalo več kot 25 kriminalistov in policistov Policijske uprave Koper, ki so opisano kaznivo dejanje preiskovali praktično neprekinjeno, vse od dneva najdbe trupla do privedbe osumljenih na zaslišanje.