Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci smo predstavili kriminalistično preiskavo umora 37-letne srbske državljanke. Podrobnosti preiskave in sodelovanja s tujimi varnostnimi organi je predstavil Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Koper.

Koprske kriminaliste so italijanski varnostni organi Squadre Mobile iz Trsta (v nadaljevanju IVO) 3. in 4. maja 2016 zaprosili za pomoč pri iskanju 37-letne državljanke Srbije, ki je bila pogrešana od 24. aprila 2016. Iz zaprosila IVO je izhajalo, da srbsko državljanko pogrešajo že od 24. aprila 2016 od 21.50, ko je z območja Trsta še zadnjič po telefonu komunicirala z družinskim članom z območja Srbije, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled.

Ugotovljeno je bilo, da se je pogrešana 24. aprila kot potnica, skupaj s še osmimi osebami iz Srbije, s kombijem odpeljala proti Italiji (Trstu), preko Slovenije. Pogrešana je periodično prihajala iz Srbije v Trst, kjer je opravljala dela varovanja in oskrbe ostarelih. IVO so v preliminarnih zbiranjih obvestil ugotovili, da je pogrešana dejansko prispela v Trst 24. aprila, in sicer do stanovanjske hiše, katere lastnica je bila skupaj s svojim bivšim možem. Pogrešana naj bi ta dan prespala v lastni stanovanjski hiši, naslednji dan pa začela z opravljanjem dela, vendar na delovno mesto nikoli ni prispela. Zaradi sumljivih okoliščin izginotja so IVO v Italiji preverjali delovanje in komunikacije mobilnih telefonov, ki jih je imela v uporabi pogrešana, pri tem pa ugotovili, da je nazadnje komunicirala ob 21.50 s hčerjo, ki je bila v času klica v Srbiji. Po tej zadnji komunikaciji je bilo ugotovljeno, da sta se dva mobilna telefona pogrešane osebe 25. aprila 2016 okoli 2. ure povezala z baznimi postajami v Sloveniji, kar je bil tudi razlog, da so IVO zaprosili za sodelovanje koprske kriminalistične policije.

Na podlagi zbranih obvestil in ugotovljenih okoliščin izginotja pogrešane srbske državljanke so bili na podlagi ustreznih sodnih odredb pridobljeni izpisi prometa njenih mobilnih telefonov. Z analizo izpisov je bilo ugotovljeno, da je pogrešana dejansko nazadnje komunicirala s hčerjo, in sicer 24. aprila 2016. Izpisi pa so dodatno potrdili sumljivo dejstvo, da sta se dva mobilna telefona pogrešane osebe 25. aprila povezovala (op. logirala) na naslednje bazne postaje slovenskih mobilnih operaterjev:

  • 25. aprila 2016 ob 2:22:39 in ob 2:25:40 (bazna postaja Tomaj)
  • 25. aprila 2016 ob 2:22:35 (bazna postaja Komen)
  • 25. aprila 2016 ob 3:03:30 (bazna postaja Sežana Bori)
  • 25. aprila 2016 ob 4:43:11 (bazna postaja Drnovo)
drnovo tomaj komen

 Prikaz usmerjenosti baznih postaj slovenskih mobilnih operaterjev na lokacijah Drnovo ter Tomaj in Komen

(za povečavo klikni na sliko)


Na podlagi analize se je potrjevalo dejstvo, da sta oba mobilna telefona pogrešane osebe po zadnji komunikaciji 24. aprila 2016 ob 21.50 potovala z območja Trsta v Italiji na območje Slovenije in naprej proti meji s Hrvaško.

V okviru preiskave izginotja srbske državljanke je vsakodnevno potekala komunikacija in koordinacija ukrepov z italijanskimi varnostnimi organi (IVO). Pri izmenjavi podatkov med obema policijama je bil pridobljen tudi seznam oseb, ki bi lahko kar koli vedele o tem, kje se nahaja pogrešana, in ki bi potencialno lahko bile povezane tudi z izginotjem iskane srbske državljanke. Med ostalimi so se poizvedbe nanašale tudi na nekdanjega moža pogrešane, 61-letnega srbskega državljana, ki je živel in delal na območju Trsta in ki naj bi bil v času izginotja pogrešane v Srbiji.

Z namenom ugotavljanja gibanja posameznih oseb so bili za sodelovanje zaprošeni tudi hrvaški varnostni organi - Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta iz Rijeke (PNUSKOK Rijeka). PNUSKOK Rijeka je na zaprosilo koprskih kriminalistov pridobil izpise vseh postopkov z osebami iz preiskave na ozemlju Hrvaške. Pri tem je bilo najbolj izstopajoče dejstvo, da je bila 24. 4. 2016 evidentirana pogrešana srbska državljanka ob 14.18 ob vstopu v Hrvaško iz Srbije, istega dne ob 19.12 pa njen bivši mož. Bivši mož je vozil svoj osebni avtomobil znamke Ford Mondeo z italijanskimi registrskimi številkami.

Zaradi sumljivih okoliščin, ugotovljenih med preiskavo (gibanje telefonov pogrešane iz Italije v Slovenijo, izjave nekdanjega moža, da je bil v času izginotja v Srbiji, ter ugotovitev o njegovem dejanskem gibanju iz Srbije v Hrvaško), so koprski kriminalisti preiskavo bolj podrobno usmerili v ugotavljanje vpletenosti nekdanjega moža pogrešane. Na podlagi časovnih in krajevnih analiz njegovega gibanja z vozilom iz Srbije na Hrvaško se je pričelo z zavarovanji in pregledi video-nadzornih sistemov, nameščenih na mejnih prehodih v Sloveniji, bencinskih servisih, cestninskih postajah in drugih objektih. S temi pregledi se je potrdilo, da je nekdanji mož pogrešane z vozilom vstopil v Slovenijo, z vožnjo nadaljeval vse do Sežane in prestopil državno mejo v Italijo okoli 23.30.

Že 25. aprila 2016 okoli 3. ure zjutraj je bil nekdanji mož pogrešane ponovno zaznan s svojim vozilom na območju Sežane, ko je pripeljal iz Italije in nadaljeval z vožnjo po avtocesti v smeri proti Hrvaški, kamor je vstopil ob približno 5. uri. PNUSKOK iz Rijeke je še dodatno ugotovil, da je nekdanji mož pogrešane izstopil isti dan, okoli 7. ure, iz Hrvaške v Srbijo.  

Med preiskavo so IVO izvedli ogled stanovanjske hiše na območju Trsta, da bi ugotovili dejstva in okoliščine o izginotju srbske državljanke. Z ogledom kraja so preiskovalci v notranjosti hiše našli določene predmete pogrešane, ki so nakazovali, da je 24. aprila 2016 varno prispela na naslov bivanja, niso pa našli vseh njenih osebnih stvari in mobilnih telefonov. Z uporabo Luminola so izzvali sledi krvnih madežev in očitne sledi, da je nekdo poskušal te madeže oprati.

Vse te ugotovitve so vse bolj utemeljevale sume, da bi lahko bil v izginotje pogrešane vpleten njen bivši mož, s katerim sta bila ločena, vendar pa sta imela še nerazčiščene lastninske pravice do skupnega premoženja, med drugim do stanovanjske hiše na območju Trsta.

V dogovoru z IVO so koprski kriminalisti v Sloveniji, IVO pa v Italiji, izvedli obsežen pregled terena na obmejnem območju, ki sta ga pokrivali bazni postaji Tomaj in Komen, saj so obstajali razlogi za sum, da bi lahko bila pogrešana žrtev kaznivega dejanja in da bi se lahko njeno truplo nahajalo na tem območju. Koprski kriminalisti so podrobno pregledali območje od mejnega prehoda Fernetiči vse do območja vasi Vrhovlje (nekdanji mejni prehod Repentabor), območje med mejno črto in kamnolomom Mali Medvedjek ter območje od mejne črte v smeri Tabor oz. Lenivca. Iskalna akcija na slovenski in italijanski strani državne meje ni bila uspešna, saj ni bilo najdenih dokazov o gibanju ali nahajanju pogrešane osebe na tem območju.

S preverjanjem bivšega moža pogrešane osebe pri srbski policiji je bilo ugotovljeno novo dejstvo, ki je dodatno potrdilo sume, da bi bil slednji lahko vpleten v izginotje svoje bivše žene. 61-letnik je namreč po vrnitvi iz Italije, preko Slovenije in Hrvaške v Srbijo, prijavil na srbski policiji vžig svojega avtomobila, ki je na območju Požarevca v Srbiji popolnoma zgorel.

Do 9. junija 2016 so bili zbrani vsi dokazi, ki so konkretno nakazovali utemeljenost suma vpletenosti bivšega moža pogrešane v njenem izginotju. Ta se je tega dne zglasil na Questuri v Trstu z namenom urejanja prevzema zasežene stanovanjske hiše v Trstu, ob tem pa priznal storitev kaznivega dejanja umora nekdanje žene. Osumljeni je bil zaslišan pred pristojnim tržaškim tožilstvom. Priznal je, da je bivšo ženo umoril v noči na 25. april 2016 v njuni skupni stanovanjski hiši v Trstu. Po umoru je truplo odpeljal s svojim avtomobilom preko nekdanjega mejnega prehoda Repentabor v Slovenijo ter ga odvrgel na odlagališču gradbenega materiala v bližini naselja Kreplje pri Sežani. Truplo je prekril z večjo količino tam najdenega gradbenega materiala in takoj zatem zapustil Slovenijo ter preko Hrvaške odpotoval v Srbijo.

Na podlagi priznanja in obvestil IVO so koprski kriminalisti popoldne 9. junija 2016 na nakazani lokaciji dejansko našli odvrženo in zakopano truplo neznane ženske. Na kraju najdbe je bil opravljen ogled kraja kaznivega dejanja v prisotnosti okrožnega državnega tožilca in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča Koper. Pri ogledu so pomoč nudili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter izpostava RS za zaščito in reševanje iz Postojne - regijski center za obveščanje.

Truplo zaenkrat še neznane ženske je bilo odpeljano na Inštitut sodne medicine v Ljubljani, kjer bodo v nadaljevanju izvedeni potrebni postopki po odredbah preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča Koper, z namenom potrditve identitete trupla ter ugotovitve vzroka smrti.

Glede na dogovore med pravosodnimi organi Slovenije in Italije bodo zoper osumljenega 61-letnega državljana Srbije uvedeni ustrezni postopki. Koprski kriminalisti bodo na podlagi zbranih dokazov zoper osumljenega podali kazensko ovadbo ali poročilo na pristojno državno tožilstvo v Kopru, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora (po 116. členu KZ-1), za katerega je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Opisana kriminalistična preiskava znova dokazuje, da popoln zločin ne obstaja, da kriminal ne pozna državnih meja in da se mu lahko enakovredno zoperstavljamo le s celovitim sodelovanjem policij.