Sorodne objave

 

Vodstvo Policijske uprave Koper je na današnji novinarski konferenci predstavilo izsledke preiskave ponedeljkovega strelskega napada v izolski bolnišnici, v katerem so življenje izgubile tri osebe. Poleg 43-letnega policista še zdravnik, ki je bil tarča strelskega pohoda, in storilec.

20160824 122602

Kot je dejal Danimir Rebec, direktor Policijske uprave Koper, "smo pretreseni in prizadeti ob tragični izgubi 43-letnega sodelavca, policista Postaje prometne policije Koper Iva Žnidarčiča, ki je pri opravljanju policijskih nalog v ponedeljek v izolski bolnišnici izgubil svoje življenje zaradi zahrbtnega napada 70-letnega storilca. To je v moji 34-letni policijski karieri najbolj tragični dogodek, za katerega sem upal, da se nikoli ne bo zgodil. Ob tem tragičnem dogodku izrekam iskreno sožalje vsem policistkam in policistom, svojcem pokojnega policista ter njegovim prijateljem. Prav tako izrekam iskreno sožalje družini, sorodnikom, kolegom in sodelavcem ustreljenega zdravnika."

"Za vodje ni težjega trenutka, kot svojcem umrlega sodelavca sporočiti žalostno novico, da se njihov najbližji ne bo vrnil več domov iz službe, ki jo je opravljal vestno in pošteno. Skupaj z generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom in komandirjem Postaje prometne policije Koper Mitjo Palčičem smo to žalostno novico svojem sporočili še isti dan. Pred eno uro pa sem se vrnil iz Ljubljane, kjer sva z generalnim direktorjem policije v univerzitetnem kliničnem centru obiskala v istem dogodku s strelnim orožjem težko ranjenega 46-letnega policista Policijske postaje Izola, Ljuba Krajnca. Policist, ki je bil s helikopterjem slovenske policije še isti dan odpeljan v UKC Ljubljana in takoj operiran, je preživel izključno zaradi hitrega odziva in strokovne oskrbe zdravniške ekipe Splošne bolnišnice Izola na kraju dogodka in zdravniške ekipe UKC Ljubljana, za kar se jim iz srca iskreno zahvaljujem. Zdravstveno stanje policista je trenutno stabilno in uspešno okreva. Z optimizmom pričakujem, da se bo čim prej lahko vrnil k svoji družini in med svoje sodelavce," je še dejal Rebec.

Vsem policistom, ki so bili udeleženi pri navedenem izredno stresnem dogodku, je bila že na kraju samem ponujena psihološka pomoč, ki sta jo nudili dve policijski psihologinji. V nadaljevanju je bila psihološka pomoč nudena tudi drugim policistom Postaje prometne policije Koper in Policijske postaje Izola, ki so bili zaradi žrtev med svojimi sodelavci izjemno prizadeti. "Ob takih trenutkih se vsi še bolj zavedamo, da poklic policista ni primerljiv z drugimi poklici in v vsakem trenutku pomeni tudi nevarnost za življenje policista že samo zaradi tega, ker nosi policijsko uniformo. Naredili bomo vse, da do takšnih dejanj ne bo več prihajalo, čeprav 100-odstotne varnosti ni mogoče zagotoviti. To se je pokazalo tudi v tem primeru, ko je bil policist ustreljen oziroma umorjen na tako brezobziren način, da sploh ni imel možnosti, da bi se branil," je še poudaril direktor koprske policijske uprave.

Izola1

Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične polcije Policijske uprave Koper, je na novinarski konferenci predstavil do sedaj znane ugotovitve preiskave ponedeljkovega dogajanja v in pred izolsko bolnišnico. Kot je dejal, je Operativno-komunikacijski center PU Koper v ponedeljek, 22. avgusta 2016, ob 15.08 in tudi kasneje prejel več klicev, da v Splošni bolnišnici Izola nekdo strelja. Neznani moški naj bi ustrelil zdravnika in nato še policista. Nemudoma so bile na kraj napotene patrulje različnih policijskih enot Policijske uprave Koper.

Po do sedaj zbranih obvestilih in dokazih izhaja, da se je 70-letni osumljenec iz Sv. Antona pri Kopru med 13. in 15. uro od doma s svojim osebnim avtomobilom znamke Chevrolet Aveo, srebrne barve, pripeljal do Splošne bolnišnice Izola, do tamkajšnjega zdravnika, ki je osumljenega že dlje časa zdravil. Osumljeni je s seboj imel pištolo izbrisanih identifikacijskih oznak, za katero ni imel nobenih dovoljenj. Okoli 15. ure se je na pritličnem hodniku pred recepcijo srečal z zdravnikom in ga po krajšem pogovoru, kljub zdravnikovem begu, večkrat ustrelil v zgornji dela telesa in v glavo. Zdravnik je kasneje, isti dan, zaradi poškodb umrl.

Izola2

Po streljanju se je osumljeni namenil v prostore novega dela urgence. Strele je slišal tudi 43-letni policist Postaje prometne policije Koper, ki je bil v izolski bolnišnici v tistem času zaradi drugih službenih nalog in je prihitel v smeri streljanja. Osumljeni je policista na hodniku urgence pričakal v prehodu iz prostorov splošne bolnišnice v urgentni del in ga enkrat iz neposredne bližine ustrelil v prsi. Policist je kasneje zaradi strelne rane, navkljub nudeni zdravniški pomoči, žal umrl.

Osumljeni je po strelu v policista ostal brez nabojev v svoji pištoli, zato je v nadaljevanju vzel službeno pištolo ustreljenega policista, svojo prazno pištolo pa pustil na kraju umora policista. Nato je na dvorišču bolnišnice sprožil še najmanj en strel iz odvzete policijske pištole (sumi se, da je šlo za preizkušanje orožja), nato pa odšel do svojega avtomobila in se odpeljal proti zapornicam pri vhodu na parkirišče.

V tem trenutku je na kraj zaradi obvestila o streljanju prišlo več policijskih patrulj, med njimi tudi patrulja Policijske postaje Izola, v kateri sta bila dva policista. Policista sta zablokirala izhod s parkirnega prostora bolnišnice, pri tem pa zaznala izstop dveh osebnih avtomobilov Chevrolet Aveo, srebrne barve, s parkirnega prostora. Ne vedoč, v katerem od vozil se prevaža osumljeni kaznivega dejanja umora, sta vsak od policistov pristopila k enemu ustavljenemu Chevrolet Aveu. Pri tem je osumljeni, ki je bil v drugem Chevrolet Aveu, skozi odprto okno vozila, pričel streljati na 46-letnega policista in ga, kljub oblečenemu neprebojnemu jopiču, ustrelil pod pazduho. Policista sta na streljanje odgovorila s streli, vsak iz svojega orožja, storilec pa se je nato po do sedaj zbranih obvestilih še sam ustrelil v  glavo in obležal v vozilu, kjer je umrl še pred prihodom zdravniškega osebja na kraj.

Na podlagi zbranih obvestil in zasežene zdravstvene dokumentacije osumljenega, ki jo hranijo v Splošni bolnišnici Izola, je bilo ugotovljeno, da na dan streljanja ni bil sprejet v obravnavo in prav tako za ta dan ni bil naročen na nobeno zdravstveno storitev. Z zbiranjem obvestil se je v preiskavi ugotovilo tudi, da je osumljeni večkrat potožil, da ga želi njegov zdravnik, ki ga je zdravil, "uničiti", ter da navedenega zdravnika ne briga zanj, saj ga že od oktobra ni poslal na potrebna zdravljenja. Na dan dogodka je znancu rekel, naj mu uredi pogreb, kot je potrebno, ter da želi imeti žaro. Znanec je predvideval, da se je osumljeni sprijaznil, da bo umrl zaradi svojih zdravstvenih težav in zaradi tega ni posvečal večje pozornosti osumljenčevim besedam. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je osumljeni že dan prej, torej v nedeljo, 21. avgusta 2016, poizvedoval za umorjenim zdravnikom, ki pa je bil odsoten.

Izola3

V torek, 23. avgusta 2016, so koprski kriminalisti podali pobudo Okrožnemu sodišču v Kopru za opravo hišne preiskave stanovanja osumljenega, pri čemer je bila pobuda Policije oz. Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra zavrnjena s strani sodišča z obrazložitvijo, da se zoper pokojnega osumljenca ne more voditi kazenski postopek in zato tudi oprava hišne preiskave oz. najdba dodatnih dokazov ni potrebna. Še isti dan so kriminalisti na vabilo lastnika stanovanja, ki ga je uporabljal osumljeni, vstopili v stanovanje in od lastnika prevzeli avtomatsko puško Thompson M1A1 kal. 45 z naboji.

Izola4

Koprski kriminalisti preiskujejo storjena dejanja osumljenega zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je izvršil dve kaznivi dejanji umora (po IV. oz. II. odst. 116. člena KZ-1) in eno kaznivo dejanje poskusa umora (po II. odst. 116. člena KZ-1 v zvezi s 34. členom KZ-1), saj je 22. avgusta 2016 med 15.00 in 15.20 v oz. pred Splošno bolnišnico Izola s strelnim orožjem iz brezobzirnega maščevanja umoril svojega zdravnika, zaradi ukrepanja pri uradnih dejanjih varovanja javne varnosti pa na isti način umoril tudi 43-letnega policista ter poskušal umoriti 46-letnega policista, ki ga je poskušal zaustaviti. Na podlagi najdbe avtomatske puške v stanovanju osumljenega izhajajo tudi utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov (po 307. členu Kazenskega zakonika).

Zoper pokojnega osumljenca bodo koprski kriminalisti podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru.