Sorodne objave

 

V petek, 4. julija, in v soboto, 5. julija 2008, je potekal XV. pohod razuma, volje in moči, poimenovan Brajnikov memorial po Mitji Brajniku, ki je tragično umrl 10. junija 1997 pod Okrešljem. Posebno policijsko tekmovanje v preverjanju znanja in moči je organizirano od takrat vsako leto.

Letos se je najbolj napornega policijskega tekmovanja udeležilo 19 moških in tri ženske ekipe. Dva dni so tekmovali v različnih disciplinah. Letošnja novost je bilo plavanje, ki ga pretekla leta ni bilo. Po dva tekmovalca iz vsake ekipe sta najprej plavala 800 metrov, nato so trije nadaljevali pot s kolesi preko Gorij na Mežaklo, od tam pa mimo jezera Kreda do Kovinarske koče v Krmi. Nato je sledil gorski pohod preko Lipance (Blejska koča) do Rudnega Polja na Pokljuki, kjer je bil tudi cilj prvega dne.

Drugi dan se je po streljanju z malokalibrsko puško začel z gorskim pohodom na planino Konjščica-Uskovnico in v Voje ter naprej po dolini Voj mimo Partizanskega doma po koritih Mostnice do Bohinjskega jezera. Nato so tekmovalci tekli do Ukanca, sedli v čolne in odveslali do mostu pri cerkvici SV. Janeza. Tam sta morala dva spraviti čoln na suho, tretji pa splezati po lestvi na most. Tekmovalne ekipe je zatem čakalo kolo. Od Bohinja so se odpeljali do vojaškega strelišča Mačkovc, nato pa je čakal še gorski pohod na Kupljenik-Tovsti vrh, preko Taleža do cilja v Ribnem. Izčrpani tekmovalci so na koncu odtekli še krog z neprobojnim jopičem na sebi, kjer je bil prav tako pomemben čas. Vse ekipe so se morale izkazati tudi pri testih splošne razgledanosti.

Moško ekipo PU Koper so sestavljali Aleš Suhadolnik, Igor Kuster, Matej Paradiž in Marko Mohorčič. Tekmovala je tudi izjemno dobro športno pripravljena ženska ekipa PU Koper, v kateri so bile Marjeta Šibelja, Ana Kogoj, Neža Klobasa in Saša Cedilnik. Dekleta so pogumno pritekla na cilj, pa ne le to, dosegla so tudi odlično drugo mesto. Silvo Nemanič, inštruktor na PU Koper, ki vodi športnike, je bil z rezultatom svojih varovancev nemalo zadovoljen, vendar ne presenečen, saj so bili fantje favoriti že od vsega začekta.

Da ne pozabimo omeniti še enega pomembnega pokala, to je pokal za fair play, ki ga je letos prejela ekipa PU Kranj. Fantje so nesebično pomagali prav zmagovalni ekipi PU Koper.

Dosedanjim trikratnim zaporednim zmagovalcem, ekipi PU Nova Gorica, letos ni uspelo. Zmaga je absolutno pripadla ekipi PU Koper, ki so imeli najboljši skupni rezultat, zmagali pa so tudi v večini posamičnih disciplin. Sledila jim je ekipa Specialne enote, tretji pa so bili predstavniki Policijske akademije. Na PU Koper je šel letos tudi prehodni pokal.

Med ženskami ekipami so zmagala dekleta Urada za varnost in zaščito, druge so bile predstavnice PU Koper, tretje pa PU Kranj.

Na podelitvi pokalov je zbrane pozdravil namestnik generalnega dirketorja policije Matjaž Šinkovec, direktor PU Kranj Jože Mencin, tekmovalce pa je, kot že velikokrat doslej, prišel pozdravit in jim čestitat tudi bivši predsednik Slovenije Milan Kučan.

Aleš, Igor, Matej in Marko so skupaj s Silvom Nemaničem prepričani, da bo prehodni pokal ostal v Kopru tudi naslednje leto. Dekleta, za katera je bil tokratni cilj le uspešno dokončati tekmovanje, pa imajo že nov cilj za naslednje leto: da bodo najboljše. Zdi se, da jih napori, ki jih prestajajo na takšnih tekmah, le še krepijo in vzpodbujajo, ciljev in želja za nove športne zmage pa jim nikoli na zmanjka. Takšen športni duh podpira tudi vodstvo Policijske uprave Koper in že v naprej držimo pesti za nove zmage naših športnikov.

Besedilo in fotografije: Anita Leskovec,
tiskovna predstavnica PU Koper