Sorodne objave

 

V Hrpeljah so 27. marca 2017 organizirali okroglo mizo, na katero so povabili različne strokovnjake s področja prometne varnosti, med njimi tudi predstavnika koprske policijske uprave.

Namen srečanja je bil poiskati rešitev za cesto med Starodom in Krvavim Potokom (G1-7), ki je preobremenjena, predvsem s tovornim prometom, in zaradi katere imajo prebivalci ob njej nenehne težave.

Velike hitrosti, nepregledno število tovornjakov in hude prometne nesreče so problemi, na katere opozarjajo prebivalci vasi med Kozino in mejnim prehodom Starod. Ob tragični nesreči februarja letos pa so se na občini odločili, da na to temo organizirajo okroglo mizo.

Novinar Primorskih novic in domačin Danijel Cek, ki je vodil okroglo mizo, je na pogovor povabil Jureta Kostanjška (Avto-moto zveza Slovenije), Tomaža Čehovina (Policijska uprava Koper), Andraža Murkoviča  (Javna agencija RS za varnost v prometu), Pavla Hevka (Direkcija RS za infrastrukturo) ter Zvonka Zavasnika (Ministrstvo za infrastrukturo).

okrogla miza Hrpelje

Cesta G1-7 je bila od nekdaj obremenjena, vendar pa se je promet občutno povečal, najprej po letu 2001, ko je Direkcija RS za infrastrukturo prepovedala težak tovorni promet med Postojno in Ilirsko Bistrico, in kasneje še dodatno po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, saj od takrat tovornjakov na meji ne pregledujejo več.

Vsi strokovnjaki so izrazili svoja stališča. Tomaž Čehovin je povedal, da policisti izvajajo nadzor na tej relaciji, vendar jih preprosto ni dovolj, da bi bili tam stalno prisotni, čeprav si domačini želijo več nadzora. A kritičnih odsekov je na naših cestah veliko.

Zvonko Zavasnik je pojasnil, da je državni svet lani sprejel nacionalni program razvoja prometne infrastrukture do leta 2030, ki vključuje tudi to cesto, vendar je treba zanjo najprej sprejeti državni prostorski načrt, upajo, da ga bodo do konca leta 2019, potem pa bo treba zbrati še denar ...

Pavle Hevko je govoril o možnosti, da bi posekali drevesa ob omenjeni cesti ali tam namestili zaščitne ograje, kar bi preprečevalo prometne nesreče s trki, ki so tudi usodni. Dejal je, da bodo kritične točke pregledali skupaj z občino in policijo ter ukrepali.