Sorodne objave

 

Po lanskem zasegu večje količine prepovedane droge, vredne okoli sto milijonov evrov, ki so jo uslužbenci Finančne uprave RS (FURS) odkrili v zabojniku koprskega pristanišča 25. aprila 2018, smo na današnji novinarski konferenci predstavili kriminalistične aktivnosti, ki so mu sledile, vse do uspešnega prijetja osumljencev. Pri zaključnih aktivnostih, prijetju osumljencev in hišnih preiskavah je ta teden na območju Ljubljane, Kranja in Kopra sodelovalo več kot sto policistov in kriminalistov iz vse Slovenije.

Na novinarski konferenci sta sodelovala Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Koper, in Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper.

2 564894

Lani aprila v enem od ladijskih kontejnerjev odkrili več kot 300 kg heroina

Kontejner, ki je 25. aprila 2018 z ladjo prispel v Luko Koper oziroma bil vnesen v prosto cono, je prispel iz Irana preko Turčije v Koper. Uslužbenci FURS, ki delujejo na območju proste cone, so ga izločili za pregled, ker je bil ocenjen kot rizičen na podlagi indikatorjev tveganja. Pošiljka je bila skenirana, nato pa še fizično pregledana. Pri tem je sodeloval tudi službeni pes finančne uprave za odkrivanje prepovedanih drog.

O odkritju smo bili obveščeni predstavniki koprske kriminalistične policije, ki smo pozneje vodili nadaljnje aktivnosti.

skener 56466

V ladijskih listinah in varnostnih vstopnih deklaracijah je bilo prijavljenih 800 vreč lepila za keramiko, v skupni teži 20.270 kg. Kot pošiljatelj je bilo navedeno podjetje iz Irana, kot prejemnik blaga pa podjetje iz Slovenije. Ob delnem pregledu blaga so bile odkrite vreče, katerih teža in vsebina je odstopala od ostalega prijavljenega blaga. Da je vsebina v vrečah, ki so odstopale od ostalega prijavljenega blaga, prepovedana droga, je pokazal tudi preliminarni test za droge. Prav tako je tudi službeni pes za odkrivanje nedovoljenih drog nakazal prisotnost droge v vrečah.

Med preiskavo zabojnika in tovora, ki je potekala skupaj s kriminalistično policijo, je bilo najdenih 25 pvc vreč prepovedane droge – heroina, v skupni teži okoli 300 kg.  Po navedbah kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izjemno čisti heroin. Cena zaseženega blaga v maloprodaji bi bila vredna okoli 100 milijonov evrov.

1 89494

Po več kot enoletni preiskavi uspešno prijetje osumljencev

Po več kot leto dni potekajoči kriminalistični preiskavi organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedanih drog, je zgodaj zjutraj 21. maja 2019 več kot sto kriminalistov in policistov iz PU Koper, Generalne policijske uprave ter drugih policijskih uprav (Ljubljana, Kranj, Maribor in Celje) začelo z zaključnimi operativnimi aktivnostmi. Na širšem območju Slovenije (na območju Ljubljane, Kranja in Kopra) so izvedli prijetje osumljencev in hišne preiskave.

Z obsežno kriminalistično preiskavo začeli že aprila lani

Koprski kriminalisti so preiskavo začeli v aprilu 2018, ko so jih uslužbenci Finančnega urada Koper obvestili, da so pri pregledu vsebine enega od ladijskih zabojnikov - kontejnerjev v pristanišču Koper odkrili več vreč s prašnato snovjo, za katero se je na preliminarnem testu za prepovedane droge izkazalo, da gre za heroin.

Celoten postopek so nato na podlagi obvestila Finančnega urada iz Kopra prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper. Koprski kriminalisti so s kriminalističnim ogledom sumljive pošiljke ugotovili, da je v ladijskem zabojniku 20 palet lepila za ploščice, iz katerih je bilo izločenih 25 pvc vreč, ki so od ostalih odstopale po teži. V zaseženih vrečah je bilo skupno približno 302 kg izredno kvalitetnega heroina.

S pregledom dokumentacije spornega kontejnerja, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi policije so bili identificirani osumljeni, zoper katere je okrožno državno tožilstvo odredilo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Na podlagi zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba organizirala prevoz ladijskega zabojnika, ki je iz Irana preko Turčije v Pristanišče Koper prispel z ladjo aprila 2018.

zabojnik 5489

Po opravljenih carinskih postopkih v Luki Koper je bil kontejner s preostalimi vrečami lepila za ploščice dostavljen v skladišče podjetja na območju Ljubljane, katerega lastnik je eden od osumljenih, in sicer 41-letni državljan Slovenije in Sirije z urejenim stalnim bivanjem na območju Ljubljane.

Z nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so v združbi, ki je organizirala tihotapljenje heroina na ozemlje Slovenije, sodelovali:

  • 31-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane,
  • 31-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane in
  • 37-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane.

Navedeni trije so se po tem, ko je preostala pošiljka lepila prispela v prostore družbe na območju Ljubljane, katere lastnik je osumljeni 41- letni državljan Slovenije in Sirije, sestali v prostorih skladišča te družbe, z namenom, da bi iz pošiljke tovora izločili in prevzeli 25 vreč s heroinom.

Pri osumljencih s hišnimi preiskavami odkrili prepovedano drogo, orožje in stiskalnico za izdelovanje paketov s prepovedano drogo

Po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva iz Kopra so koprski kriminalisti s pomočjo kolegov iz drugih policijskih uprav 22. maja 2019 pristopili k zaključnim aktivnostim zoper organizirano kriminalno združbo, kjer je bilo izvedenih skupno 6 hišnih preiskav na območjih policijskih uprav Ljubljana in Kranj.

Med hišnimi preiskavami so našli in zasegli večje število predmetov storitve kaznivih dejanj, med njimi tudi pištola znamke Pietro Beretta in stiskalnica za izdelovanje paketov prepovedanih drog za nadaljnjo distribucijo. Poleg tega so bile na hišnih preiskavah zasežene prepovedane droge, in sicer:

  • okoli 0,5 kg hašiša,
  • okoli 1,2 kg heroina,
  • okoli 1 kg konoplje,
  • okoli 1 kg kokaina,
  • okoli 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu.

Skupno torej nekaj manj kot 4 kg prepovedanih drog, na ilegalnem tržišču vrednih okoli 70.000 evrov.

Poleg prepovedanih drog je bilo na hišnih preiskavah zaseženo še skupno okoli 2 kg še neidentificirane snovi, za katero se sumi, da je bila namenjena za večanje volumna oz. mase prepovedane droge.

heroin2 548848

Za zaseženi heroin je bilo ugotovljeno, da bi si osumljeni s prodajo 302 kg heroina lahko pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 30 in 50 milijonov evrov. Analize zaseženega heroina so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala cca. 57 % heroina (op. povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša 12 %, kar pomeni, da bi iz 1 kg zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi laho pridobili tudi do 5 kilogramov heroina). Trenutna cena za kilogram heroina znaša približno med 15.000 (petnajst tisoč) in 20.000 (dvajset tisoč) evri, gram pa stane 35 evrov.

5a 44998

Kazensko ovadili štiri osumljence, za dva od njih je razpisano iskanje

Na podlagi zbranih dokazov je utemeljeno sumiti, da je identificirana združba skrbela tako za distribucijo in preprodajo prepovedanih drog na ozemlju Slovenije, kot tudi za dobavo drog v ostale države EU.

Koprski kriminalisti so na pristojno državno tožilstvo zoper štiri osumljence preiskovane kriminalne združbe podali kazensko ovadbo, v kateri se jim očita storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186 čl. KZ-1). Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od 3 do 15 let.

22. maja 2019 sta bila oba 31-letna državljana Slovenije z bivališčem na območju Ljubljane privedena s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča iz Kopra, ki je zanju odredil pripor. Zoper ostala dva osumljena kaznivega dejanja je policija razpisala iskanje.

31-letnik iz Ljubljane je bil v preteklosti že obravnavan in pravnomočno obsojen za kazniva dejanja v povezavi s preprodajo prepovedanih drog, prav tako pa je zoper njega in zoper 37-letnika iz Ljubljane uvedena preiskava na OS Ljubljana zaradi sodelovanja pri preprodaji cca. 5 kg heroina v letu 2016.

Kriminalistična preiskava še ni zaključena

Kriminalistična preiskava še ni zaključena, saj se bo nadaljevala z analizami zaseženih predmetov in nadaljnjim zbiranjem dokazov, predvsem v smislu ugotavljanja sostorilcev in končne destinacije zaseženih prepovedanih drog. Glede na veliko količino zaseženega heroina je jasno, da prepovedana droga ni bila namenjena izključno slovenskemu trgu. Prav tako se bodo zoper osumljene izvedle finančne preiskave s ciljem ugotavljanja in odvzema protipravno pridobljene premoženjske koristi.