Sorodne objave

 

Svetovno prvenstvo v smučarskih skokih je vsakič zahteven dogodek ne le z organizacijskega, temveč tudi z varnostnega vidika. Tridnevne prireditve, ki je potekala med 22. in 24. marcem 2013, se je namreč znova udeležilo več kot 50.000 obiskovalcev, ki so se na prizorišče pripeljali z okoli 6.850 vozili ter 450 avtobusi in kombiniranimi vozili.

Slika5

 Za varnost vseh udeležencev v Planici so gorenjski policisti skupaj s policisti drugih policijskih uprav tudi letos dobro poskrbeli.


Na tako množični prireditvi mora policija vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet ter obenem skrbeti za varovanje življenj ljudi oz. zagotavljati njihovo osebno varnost in varnost premoženja. V ta namen so potrebni skrbno načrtovanje, zavzetost in strokovnost policistov za opravljanje nalog policije, nujno pa je tudi dobro sodelovanje z organizatorjem in drugimi službami.

Večjih kršitev, s katerimi bi bil huje moten javni red ali bi bile huje kršene pravice ljudi, ni bilo. Vseeno pa je v štirih dneh prišlo do vrste drugih nezakonitih ravnanj ljudi. Policisti so na primer na območju Kranjske Gore in v njeni okolici v tem času obravnavali prometnega kršitelja, ki je vozil brez vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola (0,97 mg/l), na znake policistov ni ustavil, nepravilno je prehiteval, njegovo motorno vozilo pa je bilo neregistrirano. Posredovati so morali tudi zaradi dveh prometnih nesreč in kaznivega dejanja tatvine, petnajstim osebam so zaradi kršitev javnega reda izdali plačilne naloge, dve osebi pa so pridržali po prekrškovnih predpisih. Na prireditvenem prostoru so našli tudi več predmetov, ki so jih obiskovalci izgubili, v enajstih primerih pa so policisti sodelovali z medicinskim osebjem.

Posebej pohvalno je, da so obiskovalci večinoma upoštevali obvestila Policijske uprave Kranj, s katerimi smo jih preko medijev seznanjali, naj se na prireditev odpravijo pravočasno, naj upoštevajo prometna pravila in ukrepe policije ter drugih služb. Poleg tega smo jih opozarjali, da so v prvi vrsti sami odgovorni za svojo varnost in varnost svojega premoženja. Več udeležencev kot v preteklih letih se je tudi odločilo za javni prevoz, s čimer so prispevali k boljši prometni varnosti in večji pretočnosti prometa.