Sorodne objave

 

Policisti so v soboto, 27. julija 2013, varovali mednarodno kolesarsko dirko za veliko nagrado Kranja, na kateri je sodelovalo okoli 120 tekmovalcev in preko 3.000 gledalcev.

Trasa tekmovanja je potekala po javnih cestah na območju Kranja. Tekmovalci so po startu na Slovenskem trgu v Kranju peljali skozi Polico pri Kranju, do Trstenika in naprej preko Bašlja, Srakovelj do Tenetiš, potem pa še od Kranja do Gorenje Save, skozi Stražišče do Labor in naprej po Jelenovem klancu do Slovenskega trga, kjer je bil tudi cilj 163,8 km dolge poti tekmovanja.

Tekmovanje je bilo zagotovo naporno za vse, ki so sodelovali na štiriurni dirki, saj so jih spremljale temperature tudi preko 35°C. In če so se tekmovalci spopadali samo s progo in vročino, so policisti, ki so varovali kolesarsko dirko, ob hudi vročini morali skrbeti še za varnost udeležencev ter za urejanje in nadzor prometa. Pomembno je bilo namreč troje: zagotoviti varnost vsem, kar je prva naloga policije, prispevati k nemotenemu poteku odmevne mednarodne športne prireditve in ob vsem tem zagotavljati še intervencijske poti v primeru nesreč.

Izstopa tudi podatek, da je bila povprečna hitrost, s katero so vozili kolesarji, bistveno preko 40 km/h, najvišja pa tudi čez 70 km/h. To že samo po sebi pomeni, da so morali biti policisti med varovanjem kolesarjev zelo previdni in prilagodljivi.

Kolono tekmovalcev so spremljali policisti na motornih kolesih in z belo-modrimi službenimi vozili policije. Na posameznih odsekih dirke je bilo treba promet urejati tudi fizično. Pri tem je sodelovalo preko 20 policistov z desetimi motornimi kolesi in službenimi policijskimi vozili, pa tudi več kot 60 rediteljev.

Omeniti velja še, da so policisti s svojim strokovnim pristopom ter znanjem in izkušnjami - ne ozirajoč se na hudo vročino in zelo visoke temperature ter na velike telesne napore, sploh policistov motoristov - ves čas prireditve zagotavljali ustrezno stopnjo varnosti in bistveno prispevali k uspešnemu zaključku dirke.


Foto: Mirko Kunšič, Slovenske novice