Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti so s kazenskimi ovadbami zaključili več kriminalističnih preiskav, v katerih so odkrili in prijeli storilce treh ropov in požigalca, ki je osumljen vsaj šestih poškodovanj lesenih lop s podtikanjem ognja na Poljski poti v Radovljici in Lescah. Vse kriminalistične preiskave so bile uspešno zaključene zahvaljujoč kakovostnemu delu, uporabnim informacijam s krajev kaznivih dejanj in zbranim dokazom v temeljitih ogledih teh krajev.

nov

Več o tem so danes na novinarski konferenci povedali mag. Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj, mag. Janez Šuštar, komandir Policijske postaje Radovljica in Janez Koselj, poveljnik Gasilske zveze Radovljica.


Zvočni posnetek izjave mag. Boštjana Lindava  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave mag. Janeza Šuštarja  (mp3) 

 Zvočni posnetek izjave Janeza Koselja  (mp3) 

Preiskani trije ropi

Lindav je pojasnil, da so dveh ropov denarnih ustanov, gre za rop banke v Radovljici 18. novembra lani in rop pošte na Jesenicah 9. januarja letos, osumljene tri osebe, poskusa ropa v Radovljici, kjer sta storilca 3. januarja letos zvečer najprej oropala žensko, potem pa ji predmete vrnila, ker nista našla denarja, pa sta osumljena 16- in 21-letna Radovljičana.

29-letna Radovljičana sta 18. novembra nekaj minut pred zaprtjem banke okoli 18. ure zamaskirana vstopila v objekt in z grožnjo z orožjem od uslužbenke zahtevala denar, ga nekaj tudi dobila, po dejanju pa sta peš zbežala s kraja. Policisti so v hitri intervenciji sicer pridobili zgolj osnovne podatke o storilcih, ki pa so bili podlaga za nadaljnje delo.

rop01

Kako ravnati ob ropu?


Več podatkov o storilcih pa so policisti pridobili v ropu pošte na Jesenicah. Roparja, šlo je za 29-letnega Radovljičana (osumljen tudi ropa banke) in enako starega Jeseničana, sta zvečer zamaskirana vstopila v pošto, eden od njiju pa je enako kot v ropu banke z grožnjo s pištolo od uslužbenke zahteval denar. Denar je dobil, po dejanju pa sta oba pobegnila s kraja. V tem ropu so policisti z razgovori pridobili podroben opis enega od domnevnih storilcev in izdelali fotorobota, ki jih je pripeljal do osumljenega Radovljičana in Jeseničana.

rop02

Poskus ropa pa sta 3. januarja letos na Cesti Staneta Žagarja v Radovljici izvršila 16- in 21-letna domačina, ko sta si s silo najprej protipravno prilastila žensko torbico oškodovanke in jo pri tem lažje telesno poškodovala, potem pa sta ji torbico vrnila, ker v njej nista našla denarja. Rop so na podlagi zbranih obvestil preiskali radovljiški policisti.

Lope v Radovljici in Lescah je uničeval Blejčan

Temeljito zbiranje obvestil, predvsem pa ogledna dejavnost, ki se je v primeru poškodovanja vrtnih lop v Radovljici in Lescah začela z ogledom kraja oz. krajev kaznivih dejanj, končala pa s preiskavami v forenzičnem laboratoriju, sta se za uspešno izkazala tudi tokrat, pa je poudaril radovljiški komandir Janez Šuštar.

Po več mesecih temeljitega dela je povezava zgolj nekaj najdenih sledov na krajih, kjer so pogorele oz. so bile poškodovane lesene vrtne lope, prinesla rezultate in razkrila osumljenca več kaznivih dejanj. 

IMG 4536

Radovljiški policisti so ugotovili, da je vsaj šest vrtnih lop z ognjem poškodoval starejši Blejčan. 6. novembra 2013 je ponoči ogenj podtaknil pod štiri lope, od katerih sta dve v celoti pogoreli, drugi dve pa sta bili ožgani. V enem poškodovanju je ogenj pomoril tudi več 10 živali - kokoši in zajcev. 24. junija 2014 je osumljenec ogenj podtaknil še pod dve drugi lopi. Ena je pogorela v celoti, druga pa je bila poškodovana, ker se ogenj, ravno tako kot v drugih dveh primerih s 6. novembra, ni razširil na celoten objekt.

IMG 2665

Policisti so v tistem času  oz. v več kot dveletnem obdobju na oz. v okolici Poljske poti sicer obravnavali več kot 20 poškodovanj lesenih objektov s podtikanjem ognja. Storilec je za vžig lesa uporabljal različne načine – kar je počel tudi osumljenec, skupno pa je bilo z dejanji povzročene za preko 30.000 eurov materialne škode. Med domačini so požari poskrbel tudi za veliko skrbi.

Vsi osumljenci izpostavljenih kaznivih dejanj so že bili zaslišani in pridržani zaradi zbiranja obvestil v skladu s predpisi o kazenskem postopku, po kriminalistični obdelavi pa izpuščeni.

Požari pretresli tudi gasilce

Poveljnik Gasilske zveze Radovljica Janez Koselj pa je v izjavi izpostavil, da so bili za gasilce v občini Radovljica ti požari stresni, saj so si v določenih obdobjih sledili zelo pogosto in praviloma v nočnem času. Čutiti je bilo tudi precej slabe volje, saj dogodkom ni bilo videti konca, pogosto je bil požar na objektih že polno razvit ob sami prijavi dogodka, tako da ni bilo več kaj rešiti.

Kot je pojasnil, je gasilce jezilo predvsem to, da so požari prizadeli skromne ljudi, ki jim je vrtiček nudil edino možnost, da se umaknejo v naravo, si pridelajo svojo zelenjavo, za mnoge je bila to tudi edina stvar, ki jim je polepšala dan. Enako kot policisti so naleteli na različne zgodbe, med najbolj žalostnimi pa je bila povsem pogorela vrtna lopa, kjer je imel lastnik urejen hlev za kokoši in zajce, ki jim zaradi ognja ni bilo več pomoči.

Koselj je svetoval še, naj se ljudje ognju ne izpostavljajo, pred gašenjem naj dobro ocenijo situacijo in bodo pozorni na morebitne nevarnosti. Če ga lahko, naj požar tudi pogasijo, nikoli pa naj ne odlašajo s klicem na številko 112, saj, kot je poudaril, gasilci raje vidijo, da med vožnjo na kraj dobijo preklic za intervencijo, kot pa, da bi po prihodu na kraj ugotovili, da so izgubili dragocene minute. 

Ključ za razjasnitev kaznivih dejanj so informacije in sledi

Obravnavani primeri nazorno kažejo, da so za uspešno preiskavo kaznivih dejanj poleg temeljitega dela potrebne tudi kvalitetne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov in trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, tudi ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Vsak uničen dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja. Vsi dokazi in vse sledi so zato enako pomembni.

V ropih sta uspešna preiskava in prijetje storilcev odvisna predvsem od prvih informacij, ki jih policija pridobi od oškodovancev in oseb, ki so bili priča ropu, neposredno po izvršitvi ropa; pri še mnogih drugih kaznivih dejanjih pa tudi od pravočasnega naznanjanja sumov.
 

Zato pozivamo ljudi, naj bodo pozorni na morebitne sume, da se pripravlja ali izvršuje kaznivo dejanje in jih prosimo, naj take sume takoj naznanjajo policiji na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200, ki klicatelju zagotavlja popolno anonimnost.