Sorodne objave

 

Gorenjski kriminalisti so prejšnji konec tedna v sodelovanju z deželnim kriminalističnim uradom avstrijske Koroške uspešno zaključili obsežno, zahtevno in dlje časa trajajočo mednarodno kriminalistično preiskavo, v kateri so obravnavali dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let intenzivno ukvarjala z mednarodno preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog.

DSCN0127

Več informacij o preiskavi sta na novinarski konferenci predstavila vodja kranjskega sektorja kriminalistične policije Primož Donoša in vodja deželnega kriminalističnega urada na avstrijskem Koroškem Gottlieb Türk.

Kot sta pojasnila, sta obe kriminalistični policiji preiskavo z operativnimi aktivnostmi na terenu zaključili prejšnji četrtek, v celotni preiskavi pa so gorenjski kriminalisti obravnavali 9, avstrijski kriminalisti pa okoli 40 oseb, med katerimi so mnoge osumljene več deset kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. V zaključnih operativnih aktivnostih - šlo je za 17 hišnih preiskav v obeh državah - so kriminalisti pri osumljencih zasegli več različnih vrst manjših količin prepovedanih drog, predmete za preprodajo teh drog in druge premete, ki zelo verjetno izvirajo iz premoženjskih kaznivih dejanj. Izvor teh predmetov se še ugotavlja.

K preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kranju so bile prejšnji teden prepeljane 3 osebe, dve sta v priporu, v Avstriji pa sta bili istočasno pridržani dve osebi - obe sta tudi v priporu.

IMG 0430Aktivnosti v Avstriji so sicer potekale že od leta 2012, v Sloveniji pa intenzivno od marca letos, ko so avstrijski kriminalisti v Celovcu zaradi prodaje enega kilograma heroina obravnavali slovenskega in avstrijskega državljana. Obema so avstrijski kriminalisti takrat odvzeli prostost, Avstrijca pa so tudi priprli, vendar je ta kljub temu s kriminalnimi aktivnostmi nadaljeval iz avstrijskih zaporov, saj se je s slovenskimi organizatorji še vedno dogovarjal za nove pošiljke prepovedanih drog iz Slovenije v Avstrijo.

IMG 9609

V preiskavi so kriminalisti ugotovili še, da so se osumljenci, stari med 20 in 30 let, v vseh primerih gre za brezposelne osebe in večinoma povratnike, z drogo oskrbovali pri 29-letnem Ljubljančanu, ki je s 27-letnim Tržičanom vodil organizirano kriminalno združbo. Organizatorja sta do marca, ko je bil naročnik prijet, za prevoz droge uporabljala člane svoje družbe - vsi so državljani Slovenije - ti pa so drogo v Avstrijo oz. v Celovec prevažali z avtomobili nižjega in srednjega cenovnega razreda.

Droga je bila namenjena enemu naročniku in nadaljnji ulični preprodaji, kar je trajalo najmanj od leta 2012. Avstrijski trg se je z drogo, večinoma je šlo za srednje količine, oskrboval mesečno, preprodajali pa so se heroin, kokain in konoplja. V nekaj letih so osumljenci preprodali okoli 50 kilogramov heroina ter neugotovljene količine kokaina in konoplje, v skupni vrednosti okrog milijon evrov.

Po marcu je organizacijo prevoza in tudi vse nadaljnje preprodaje dobavljenih prepovedanih drog prevzel avstrijski del kriminalne združbe, ki je z delom zaslužka financiral potrebe za lastno uživanje droge in tudi stroške že priprtih osumljencev.

Za kazniva dejanja, ki so jih v povezavi z drogami osumljenci slovenski državljani in so bila storjena v Sloveniji, je predpisana do 15-letna, v Avstriji pa 11-letna zaporna kazen.

To pa ni edina uspešno preiskava obeh kriminalističnih policij, saj so od leta 2011 avstrijski varnostni organi na podlagi podatkov slovenskih preiskovalcev na avstrijskem Koroškem odvzeli prostost številnim dobaviteljem prepovedanih drog - večinoma Avstrijcem.

DSCN0109

Med letoma 2011 in 2012 so avstrijski kriminalisti zasegli okoli 5 kg heroina, nekaj sto gramov kokaina in več kg konoplje. Leta 2012 so prostost odvzeli tudi slovenskima državljanoma, ki sta bila v Avstriji prijeta z več 100 g heroina in kokaina ter 3 kg konoplje. Oba prijeta sta intenzivno sodelovala s hudodelskimi združbami z avstrijske Koroške. Istega leta so avstrijski kriminalisti v sodelovanju s slovensko policijo obravnavali tudi Slovenca, ki je igral ključno vlogo pri tihotapljenju okoli 10 kg heroina iz Slovenije v Avstrijo, leto kasneje pa so zaradi drog obravnavali še okoli 12 oseb. Dva so osumili tihotapljenja več kot 6 kg heroina, okoli 6 kg konoplje in nedoločene količino kokaina. Drogo so dobavljali iz Slovenije.