Sorodne objave

 

Na Postaji prometne policije Kranj so nas 27. marca 2010 skupaj s svojimi mentorji obiskali pionirji in mladinci Prostovoljnega gasilskega društva Trebija, 30. marca pa so prišli na obisk še osnovnošolci podružnične osnovne šole Ivana Tavčarja Sovodenj, in sicer učenci od prvega do petega razreda.

DSCN1663

Da nas prometnike obiščejo otroci iz vrtcev in šol, je postalo že nekaj običajnega. Največkrat so to nadebudneži iz naše ožje okolice, saj nam bližina narekuje tesnejše sodelovanje z njimi. Tokrat pa so nas obiskali iz nekoliko bolj oddaljenih krajev, pa zopet ne toliko, da bi jim ne pomagali spoznati svet prometa s policijskega vidika, tako v našem kot  njihovem okolju.


Obema skupinama smo predstavili delo prometnih policistov, tako v policijski »bazi« kot na terenu, ter jim razkazali našo opremo in prostore. Starejše učence so bolj zanimale tehnične stvari, od sistema za merjenje hitrosti Provida 2000 do stingerja in raznih, že kar pravnih zadev v povezavi s  prekrški. Pri mlajših, »prihodnjih prometnih policistih«, pa je največ pozornosti pritegnilo motorno kolo, ki jim ga je predstavil izkušen policist motorist. Vsi, ki so to želeli, med njimi tudi učiteljice, so se lahko tudi sami usedli na motorni konjiček. Izrazi zadovoljnih otrok na fotografij so dovolj zgovorni. Zares je bilo užitek imeti take poslušalce.

DSCN1670

Noben od prisotnih otrok ob opravljanju »alkotesta« ni kazal znakov alkoholiziranosti in vsi rezultati so bili negativni, bi se nekako glasilo uradno policijsko poročilo. Vsekakor je poželo veliko zanimanja in veselja med otroki. Ti so bili kar zgovorni tudi o tem, kako se v prometu obnašajo njihovi starši in drugi sorodniki. Ob koncu obiska so otroci zato podali nekaj zaobljub, kako bodo odslej ravnali v prometu. Poleg tega so sklenili, da bodo tudi svoje starše od sedaj naprej redno in glasno opozarjali na morebitne prekrške med vožnjo njihovega največjega bogastva.

DSCN1673

Po tej zaobljubi smo jim policisti razdelili nekaj preventivnega gradiva, ki ga bodo prebirali v šoli in doma skupaj s starši. V zameno za prikazano pa smo presenečenje prejeli tudi policisti. Otroci so nam namreč podarili pristni čebelji med iz tega dela Slovenije, knjižice o zgodovini njihove šole ter biltene o njihovem širšem okraju. Tako smo druženje zaključili vzajemno koristno: prometni policisti smo lahko dodobra spoznali te kraje in navade ljudi, mladi veseljaki pa so spoznali našo službo in policijske naloge. Slišati je bilo tudi, da bo kar nekaj malih korenjakov in korenjakinj po nekaj prespanih nočeh postalo to, kar smo danes s ponosom slovenski prometni policisti.