Sorodne objave

 

Gorenjskemu prometnemu policistu Tomažu Tomaževicu je Javna agencija RS za varnost prometa konec oktobra podelila posebno priznanje za izreden prispevek k večji varnosti v cestnem prometu.

avp2

 Tomaž Tomaževic, 41-letni pomočnik komandirja na Postaji prometne policije Kranj, je bil s priznanjem nagrajen za dolgoletno uspešno delo na področju preventive, saj vse od leta 2012 srednješolcem predava o odgovornem ravnanju v prometu in jih opominja na veliko odgovornost, ki jo sprejemajo, ko sedejo za volan.

AR 161109876

Foto: Tina Dokl (Gorenjski glas)

Pozornost dijakov Tomaževic pritegne predvsem z zelo realnimi predstavitvami tragičnih primerov prometnih nesreč in mnogih drugih nevarnih situacij v prometu.


V prvih treh letih je svoje izkušnje prenesel na dijake vseh tretjih letnikov srednjih šol na območju Kranja, v šolskem letu 2015/16, ko je izvedel 15 predavanj, pa se je uveljavil tudi v drugih srednjih šolah na Gorenjskem in drugod po Sloveniji. Z aktivnostmi policist nadaljuje tudi letos, v vseslovenski akciji, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa, pa srednješolcem predava v okviru projekta Vozimo pametno. Cilj projekta je povečati interes mladih za problematiko prometne varnosti in tako zmanjšati število nesreč, v katerih so udeleženi.

Evalvacija projekta je pokazala, da je bil Tomaževic najbolje ocenjen na praktično vseh predavanjih in da so bila - sodeč po odzivu dijakov - njegova predavanja zelo dobro sprejeta. Mnogi so zapisali, da bi predavanja, ki jih izvaja, morala postati del obveznih vsebin v šolah, številni poslušalci pa so po njegovi zaslugi spremenili svoj pogled na vlogo voznika v prometu.

avp tomazevic

Policist Tomaževic v okviru Policijske uprave Kranj o varnosti v prometu predava tudi motoristom in drugim. Na Gorenjskem je bilo letos v nesrečah udeleženih 15 mladostnikov, starih od 16 do 18 let, ki so se največkrat pojavljali kot kolesarji in potniki, v manjšem deležu pa tudi kot vozniki mopedov (1) in avtomobilov (1). V starostni kategoriji od 18 in 24 let pa je bilo v nesrečah z osebnimi avtomobili udeleženih 235 mladih. Zato ima lahko tak pristop k prenašanju znanja in izkušenj samo pozitiven učinek.