Sorodne objave

 

Gorenjski policisti so danes, 27. novembra 2017, obravnavali dve prijavi nesreč zaradi raztresanja ledu s tovornih vozil. V obeh primerih se je dogodek zgodil v predoru Karavanke, tovorni vozili, s katerih se je raztresal led, sta peljali iz smeri Slovenije proti Avstriji, na vozilih udeležencev pa je nastala materialna škoda.

Do hujših posledic na srečo ni prišlo, vendar ne gre zanemariti dejstva, da so to okoliščine, ki lahko privedejo do hudih in tragičnih prometnih nesreč

stresanje ledu1

Zato opozarjamo vse voznike, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Tovor na in v vozilu pa mora biti ustrezno naložen in pritrjen oziroma pokrit tako, da se ne razsipa ali pada z vozila in ne predstavlja nevarnosti ali ovire za udeležence cestnega prometa ali povzroča škode na cesti in objektih.

Take situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence (tudi pešce, kolesarje itd.), predvsem pa zunaj naselij in na avtocestah, kjer lahko led, ki prileti z vozila, zaradi višjih hitrosti prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence.

zima8

Zaradi nizkih temperatur v zadnjih dnevih opozarjamo tudi na čista stekla. Vozniki, še pred vožnjo poskrbite, da bodo vsa stekla na vozilu ter zunanja vzvratna ogledala čista in da bo iz vozila omogočena dobra preglednost.


Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov, v primeru nastanka hudih telesnih poškodb v prometni nesreči pa ima dejanje znake kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa.