Sorodne objave

 

Ljubljanski policist so 4. marca 2020 na območju Novega mesta prijeli osumljenca, ki sta na območju Domžal in Medvod izvršila več drznih tatvin. Policisti so pri osumljenima, 24-letniku in 41-letniku z območja Novega mesta na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani opravili hišni preiskavi in jima na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost. Naslednji dan, 5. marca 2020, sta bila privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor. Policisti s preiskavo kaznivih dejanj nadaljujejo, o vseh novih okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. 

18. februarja 2020, okoli 11. ure, so bili policisti obveščeni o drzni tatvini na območju Medvod. Štirje neznani storilci so pristopili do stanovanjske hiše, kjer je eden od njih 82-letno oškodovanko s pretvezo, da opravljajo storitve na telekomunikacijskem omrežju, zvabil v kletne prostore. V tem času so ostali trije storilci vstopili v njeno stanovanje, od koder so ji odtujili nadzorno kamero. Po dejanju so odšli še v drugo nadstropje iste stanovanjske hiše, kjer so drugi oškodovanki odtujili gotovino, nakit in vrednostne papirje. Skupno so povzročili za okoli 2.000 evrov materialne škode. Po dejanju so vsi štirje storilci objekt zapustili in se z osebnim vozilom odpeljali s kraja. Oškodovanka je kmalu po njihovem odhodu opazila, da so ji bile odtujene stvari, zato je o dogodku obvestila policiste.

20. februarja 2020 je Policijska postaja Domžale na območju Spodnjih Jarš obravnavala podobno drzno tatvino, ki so jo izvršili trije storilci. Slednji so pristopili do stanovanjske hiše, kjer je eden od njih zamotil 90-letno oškodovanko, druga dva storilca pa sta izkoristila nepozornost in vstopila v stanovanjsko hišo, iz katere sta odtujila nakit in gotovino. Z dejanjem so lastnico oškodovali za okoli 1.200 evrov materialne škode.

Policisti so z intenzivnim zbiranjem obvestil in nadalje s kriminalistično preiskavo izsledili dva izmed storilcev, in sicer 24- in 41-letnika z območja Novega mesta. 41-letnik je osumljen tudi drzne tatvine na območju Domžal.

Drzne tatvine letak 1

Ravnajte samozaščitno

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo, tisti ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in odide. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas nadzorujejo in jih ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, če se odpravljajo ven, ključ pa naj vzamejo s seboj - tudi če zgolj "stopijo samo za vogal". Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.