Sorodne objave

 

V duhu prihajajočega dneva policije je letošnjega 16. junija direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Boštjan Glavič na krajši slovesnosti v Tacnu dvajsetim aktivnim policistkam in policistom ter štirinajstim občanom, ki so v minulem letu in v prvih mesecih letošnjega leta v 16 različnih dogodkih pomagali in reševali dragocena človeška življenja, podelil medalje za požrtvovalna in hrabra dejanja.

IMG 6140

Policistke, policisti in občani so se nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub dejstvu, da so se ob tem v mnogih primerih tudi sami izpostavili veliki nevarnosti, in ne glede na to, ali so izšolani policisti ali pa "navadni", a pogumni posamezniki. Pravočasno so prepoznali okoliščine, ki so narekovale takojšnje ukrepanje, ter se brez vsakršnega pomišljanja odzvali nanje.

IMG 4862

Direktor Policijske uprave Ljubljana je v nagovoru navzočim izpostavil, da ga izjemna požrtvovalnost, ki je ne najdemo le v policijskih ali vojaških vrstah, temveč tudi med ostalimi občani, navdaja z zadovoljstvom. Navedena dejanja mu dajejo upanje, da naša družba še vedno premore veliko sočutja in solidarnosti. Policistom pa daje občutek, da v izrednih situacijah niso sami, temveč imajo v lokalnih skupnostih in ljudeh partnerja, s katerim skupaj zagotavljajo varnost. V imenu Policijske uprave Ljubljana se je iskreno zahvalil vsem prejemnikom za vse, kar so storili, in poudaril, da je ponosen, da imajo v vrstah policije takšne ljudi in da Slovenija premore takšne državljane.

IMG 4877

Medaljo za hrabrost prejel občan

Medaljo za hrabrost je prejel občan Sinaj Štrukelj Kreč, ki je bil 5. februarja 2021 priča dogodku, ko je ženska skočila z mostu v deročo reko Savo. Omenjeni je brez oklevanja skočil v reko in zaplaval za žensko. S svojim hrabrim dejanjem je poskušal rešiti njeno življenje, a je bil tok reke na žalost premočan. Sinaj je pri tem izpostavil sebe in se je iz vode s težavo uspel rešiti. Za njegovo nesebično in pogumno dejanje mu podeljujemo medaljo policije za hrabrost.

Medalje za požrtvovalnost so prejeli:

Policista PP Ljubljana Center Željko Šiljeg in Tomi Kilar, ki sta 8. maja 2020 rešila moškega iz reke Ljubljanice, ker mu je zdrsnilo in je padel v vodo. Policista sta skočila v reko in s skupnimi močmi moškega izvlekla na kopno. Ker oseba ni kazala znakov življenja, sta jo takoj začela oživljati, s čimer sta vztrajala vse do prihoda interventnih služb. Ker sta se s svojim nesebičnim in pogumnim ravnanjem ter odločenostjo pomagati tudi sama izpostavila veliki nevarnosti, prejmeta medalji policije za požrtvovalnost.

Policist Uroš Jakomini iz Specializirane enote za nadzor prometa. 18. maja 2020 je opravljal še delo policista na Postaji prometne policije Ljubljana. Tistega dne se je kot policist na motorju takoj odzval na klic OKC PU Ljubljana in se napotil na kraj prometne nesreče na cesti Ljubljana-Litija. S pravilno oceno situacije na kraju in s takojšnjim nudenjem prve pomoči je 25 minut oživljal mladoletno peško, v katero je trčilo osebno vozilo. Kljub hudim poškodbam peške policist ni obupal in je s svojo vztrajnostjo in profesionalnim pristopom dosegel, da je peška pokazala znake življenja. Peška je za posledicami hude prometne nesreče zaradi hudih poškodb še isti dan na žalost umrla. V dneh po prometni nesreči so se sorodniki pokojne policistu pisno zahvalili in mu izrazili globoko hvaležnost za njegovo ravnanje.

IMG 4927

Goran Spasić in Rado Jakob Karo, policista PP Ljubljana Moste, ter reševalec Martin Kernc iz UKC Ljubljana, ki so 7. junija 2020 s štiri metre visoke strehe železniškega vagona v Ljubljani varno, po lestvi, prenesli mladostnika, ki ga je stresla elektrika in ni kazal znakov življenja. S skupnimi močmi in s temeljnimi postopki oživljanja so uspeli osebo stabilizirati do te mere, da so se mu povrnile osnovne življenjske funkcije. S svojim izjemno požrtvovalnim ravnanjem so vsi pripomogli, da je oseba preživela, zato jim podeljujemo medaljo policije za požrtvovalnost.

Občan Armin Mesić je 6. julija 2020 na parkirišču v Ljubljani na tleh našel moškega, ki ni kazal življenjskih znakov. Brez oklevanja je moškega obrnil na hrbet ter začel z masažo srca in ga oživljal do prihoda reševalcev. Ugotovljeno je bilo, da je moški doživel zastoj srca, Armin Mesić pa je s svojim izjemno požrtvovalnim ravnanjem pripomogel, da je oseba preživela, zato mu podeljujemo medaljo policije za požrtvovalnost.

Občana Mirko Prosenc in vodja OKC PU Ljubljana Robert Bajuk, ki sta 11. julija 2020 po indirektnem udaru strele v drvarnico na območju Litije hitro ocenila situacijo in začela gasiti ogenj, ki je zelo hitro zajel drvarnico. S svojim nesebičnim in požrtvovalnim ravnanjem sta preprečila, da bi se ogenj razširil na ostale objekte v bližini. S svojim pogumnim ravnanjem ter odločenostjo pomagati sta se tudi sama izpostavila veliki nevarnosti.

Policista PP Ljubljana Šiška Dušan Jakopin in Grega Žmavc ter policista PP Ljubljana Bežigrad Rok Zorenč in Tajda Šimac Turk. 7. avgusta 2020 so s silo vstopili v stanovanje v Ljubljani, ker so presodili, da je življenje osebe ogroženo. Na tleh so našli nezavestnega moškega, ki je imel rano na zatilju, prav tako se je močno tresel in oteženo dihal. S skupnimi močmi so moškega dvignili, ga prenesli na kavč in položili v položaj za nezavestnega. Policisti so k reševanju pristopili z veliko mero požrtvovalnosti in samoiniciativnost, saj se je moški kmalu za tem začel zavedati, kljub temu, da je doživel hud epileptični napad.

Policista Policijske postaje Zagorje ob Savi Zoran Vidas in Sašo Žurga, ki sta 28. septembra 2020 na mostu na območju Zagorja ob Savi opazila žensko, ki se je vedla nenavadno in pogledovala v reko. Presodila sta, da je vedenje ženske nenavadno, zato sta z vozilom obrnila in se ustavila v bližini. Ko sta se približevala mostu, sta videla, da se je ženska z mostu že odrinila. Policista sta s hitrim in primernim pristopom žensko ujela in ji preprečila skok z mostu v reko Savo. Žensko sta pomirila in predala reševalcem. Policista sta s svojo preudarnostjo, profesionalnostjo, predvsem pa s čutom za pomoč sočloveku ženski rešila življenje.

IMG 4957

Občani Maksimiljan Urbanija, Janko Peterka in Janez Gotar so 4. novembra 2020 v Moravčah rešili voznico iz osebnega avtomobila, ki je naprej trčila v odbojno ograjo, po kateri je drsela, nato pa zapeljala s ceste in se prevrnila v globok potok, tako da je z vozilom obstala na strehi. Takojšna odzivnost vseh treh in nudenje pomoči v dogodku predstavlja ravnanje, s katerim so vsi občani v kritični situaciji izjemo dobro odreagirali in brez oklevanja takoj začeli z izvajanjem najnujnejših ukrepov za pomoč poškodovani voznici, pri tem pa bistveno pripomogli, da je bila pravočasno rešena iz vozila, ki ga je zalivala voda. S svojo požrtvovalnostjo so pripomogli k temu, da na kraju prometne nesreče ni prišlo do hujših posledic za ujeto voznico, ki se brez njihove pomoči ni bila sposobna rešiti iz vozila in je bilo njeno življenje ogroženo.

Policist PP Vrhnika Dejan Žagar je 9. novembra 2020 nudil pomoč pri hospitalizaciji. Psihiatrična bolnica je grozila s samomorom tako, da se je z eno nogo že odrinila čez balkonsko ograjo, a ji je policist skok z balkona uspel preprečiti, tako da jo je potegnil z ograje in jo obvladal. S tem je pokazal veliko mero požrtvovalnosti, saj je s svojim dejanjem preprečil uresničitev grožnje s samomorom, saj bi ženska ob skoku z balkona, ki je na višini 5 m od tal, nedvomno utrpela hude telesne poškodbe ali celo umrla.

Policista PP Litija Andrej Bračič in Jolanda Bozalo, ki sta 30. novembra 2020 uspešno in dobro organizirano intervenirala ob požaru, ki se je razvil na strehi stanovanjske hiše na območju Litije. Hitro sta ocenila situacijo in začela z evakuacijo ter se kljub močnemu dimu in slabi vidljivosti podala v pomoč stanovalcem. Policista sta s svojim nesebičnim in požrtvovalnim ravnanjem preprečila širjenje požara.

Občanki, mati in hči Marjetka in Marjeta Wallas, ki sta 6. decembra 2020 v gozdu, na zelo težko dostopnem terenu na območju Trbovelj, našli nezavestno, poškodovano in močno podhlajeno žensko. Obe sta s svojim prisebnim razmišljanjem in aktivnim delovanjem pripomogli k najdbi poškodovane, ki bi v nasprotnem primeru najverjetneje podlegla poškodbam oziroma podhladitvi. Občanki sta se nesebično in s tveganjem lastne varnosti in življenja, spustili v globoko globel na zelo nevarnem terenu in ženski nudili prvo pomoč ter poskrbeli, da so do nje zelo hitro prišli reševalci in gasilci. Njuna pomoč je bila ključna, da je ženska preživela, zato si za svoji dejanji zaslužita medalji policije za požrtvovalnost.

Pomočnik komandirja PP Ljubljana Moste Jure Jevnikar, njegov brat Miha Jevnikar in občan Jure Vavtar so 24. decembra 2020 na avtocesti Grosuplje–Višnja Gora, pred izvozom za Višnjo Goro, pogasili ogenj na vozilu še pred prihodom gasilcev in s tem preprečili, da bi se ogenj razširil in ogrozil ostale udeležence v cestnem prometu. Vsi so ob prihodu na kraj pokazali veliko mero požrtvovalnosti, saj so brez oklevanja iz svojih hiš vzeli gasilne aparate in stekli na avtocesto ter začeli z gašenjem požara na vozilu in ga tudi pogasili do te mere, da se požar ni razširil.

Občanka Jana Kastelic je 13. januarja 2021 iz zaledenelega ribnika na območju Ljubljane rešila utapljajočega, sedem let starega otroka in ga oživljala toliko časa, dokler otrok ni pokazal življenjskih znakov. S svojim odločnim in požrtvovalnim dejanjem je obvarovala življenje otroka.

Policista PP Ljubljana Moste Uroš Boncelj in Jure Dolžan sta 14. februarja 2021 preprečila skok moškega s Šmartinskega mostu nad ljubljansko obvoznico. Policista sta ob prihodu na kraj dogodka pokazala veliko mero iznajdljivosti in požrtvovalnosti, saj sta brez oklevanja in pazljivo pristopila do ogrožene osebe in jo pred skokom z mostu uspela prijeti in obvladati. Kljub upiranju osebe sta bila policista dovolj pozorna, da sta na vratu opazila tesno pripeto plastično zatego, ki sta jo uspela še pravočasno sneti, s čimer sta preprečila zadušitev.

IMG 4897

Policist PP Ljubljana Vič Boško Šobot in policistka Tonka Mohar ter občana Matej Glavač in Domen Novak. 11. maja 2021 je občan Matej Glavač na območju Viča na okenski polici opazil otroka, ki ga je prosil za pomoč in mu povedal, da v stanovanju gori. Brez pomisleka se je odločil, da bo ukrepal, zato je stekel v zgradbo, v gostem in strupenem dimu našel pravo stanovanje in iz njega rešil otroka, ki je bil v življenjski nevarnosti, saj sam zaradi poškodbe stanovanja ni mogel zapustiti. Občan Domen Novak je brez oklevanja stekel v objekt, našel izvor požara in ga poskušal pogasiti. Na kraj sta nato prišla tudi policista, ki sta takoj stekla v stanovanjski objekt, iz katerega sta nato uspela rešiti še ostale stanovalce in jih pospremiti na varno. Vsi so torej med prejemniki medalj prav zaradi svojega hitrega in prisebnega ter posledično uspešnega ukrepanja.

Vsem prejemnikom medalj iskrene čestitke za izjemen prispevek k varnosti državljanov in k ugledu slovenske policije. Vaše ravnanje nam je lahko vsem za zgled.