Sorodne objave

 

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana so zaključili kriminalistično preiskavo vseh zaznanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki je intenzivno potekala vse od 20. avgusta 2022.

Rupnik

Kot je v današnji izjavi pojasnil Martin Rupnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, so v zahtevni preiskavi poleg kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost zaznali in preiskovali še druga, s tem povezana kazniva dejanja. Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je bilo ugotovljenih 9 oškodovancev in odkrite tri osumljene osebe.

Na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je bila zoper znano prvo osumljeno osebo podana kazenska ovadba za štiri kazniva dejanja, in sicer dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, za kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu in kaznivo dejanje povzročitve hudih telesnih poškodb, oškodovani pa sta bili dve osebi.

Zoper isto osumljeno osebo smo preiskovali še dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost in kaznivo dejanje izsiljevanja, kjer pa sumi niso bili potrjeni, o čemer smo pristojno okrožno državno tožilstvo obvestili s poročilom po 148/10. členu Zakona o kazenskem postopku.

Zoper drugo znano osumljeno osebo smo preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti. Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo.

Hkrati smo v okviru zbiranja obvestil prejeli tudi naznanilo in preiskovali kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari, tatvino in grožnje, in po vseh zbranih obvestilih zoper tretjo znano osumljeno osebo podali kazensko ovadbo.

Med potekom preiskave smo opravili preko 80 razgovorov, z nekaterimi tudi večkrat, pregledali preko pet tisoč objav in zapisov na spletu. Tudi če so bili določeni zapisi ali informacije brez podatkov o domnevnih žrtvah, smo tudi pri teh poskusili zbrati podatke, s katerimi smo lahko širili našo preiskavo. Sodelovali smo tudi s tujimi varnostnimi organi in ves čas preiskave obveščali in sodelovali z Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani.

Pri obravnavi primerov se je izkazalo, kako pomembna je vloga oškodovancev v posamičnih kaznivih dejanjih, da so sumi kaznivih dejanj, tudi če gre za anonimne prijave, lahko potrjeni in v nadaljevanju tudi uspešno preiskani. Žrtev je praviloma edini vir informacij o tem, kaj se je zgodilo med njo in storilcem. To pa so podatki, ki so izjemnega pomena za odkritje storilca, če je ob prijavi neznan, zlasti pa je učinkovitejše dokazovanje oz. procesiranje storilca.

Kot institucija imamo ničelno toleranco do vseh ravnanj, povezanih z nasiljem, in žrtvam zagotavljamo največjo možno stopnjo pomoči. V policiji razumemo oškodovance, ki se ne želijo izpostavljati. Kljub temu pa zagotavljamo, da naredimo vse, kar je v naši moči za zaščito žrtev in v nadaljevanju, da bi bila dejanja preiskana ter storilci ustrezno procesirani. V razgovoru žrtev seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči, jih napotimo na ustrezne strokovne službe. Žrtev ima ves čas našega postopka pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o našem postopku.

Trenutno še poteka preiskava kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, kjer se zbirajo obvestila in dokazi zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. Ker kriminalistična preiskava še poteka, podrobnosti o tem ne moremo razkrivati.

Povezane vsebine

Anonimna e-prijava nasilnih spolnih ravnanj