Sorodne objave

 

V zvezi z včerajšnjimi dogodki v Ljubljani, povezanimi s terorizmom, je predstavnik Policijske uprave Ljubljana za odnose z javnostmi Tomaž Tomaževic danes, 20. oktobra 2023, predstavil izvedene naloge policije. Glede na trenutne varnostne razmere po Evropi in glede na povečano stopnjo nevarnosti terorizma so namreč policisti v teh dneh intenzivno zbirali informacije, poostrili so tudi varovanje napovedanega shoda na Trgu republike.

20231020 132454 TomazTomazevic

Zaradi pisnih groženj s terorističnim napadom na včerajšnjem shodu policisti prijeli 20-letnega državljana Slovenije

Tomaževic je pojasnil, da so policisti v tem tednu prijeli tudi prijavo, da so organizatorji javnega shoda, ki je potekal v četrtek, 19. oktobra 2023, ob 17. uri na Trgu republike v Ljubljani, že pred shodom prejeli pisne grožnje o izvedbi terorističnega napada na shodu. Aktivnosti policije so takoj stekle in tako so policisti včeraj prijeli 20-letnega državljana Slovenije, ki je grozil s terorističnimi dejanji. Osumljenemu so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma, same aktivnosti predkazenskega postopka še potekajo, zato trenutno več informacij še ne moremo podati. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja.

Zaradi navedenih dejanj so bile aktivnosti za varovanje včerajšnjega javnega shoda močno povečane, saj je najpomembnejša naloga policije prav zagotavljanje varnosti vsem udeležencem in naključno navzočim na kraju. Prav tako pa je pomembno, da lahko vsem zagotovimo pravico do mirnega javnega zbiranja in združevanja. Na samem shodu kršitev javnega reda in miru nismo beležili, shod pa je potekal mirno. Zbiranje informacij še poteka, v primeru ugotovljenih prekrškov ali drugih kaznivih ravnanj pa bomo ustrezno ukrepali.

Po sinočnjem incidentu na ljubljanskem Viču prijeli še enega moškega; posredovali tudi policisti Specialne enote

Nato smo bili včeraj, nekaj pred 23. uro, obveščeni, da je pred objektom na območju ljubljanskega Viča osebno vozilo s slovenskimi registrskimi oznakami, kjer se glasno predvaja avtoradio. Naknadno je v vozilo prisedla še ena oseba. Policisti so ugotovili, da je oseba v vozilu z glasnim predvajanjem molitve vznemirila ljudi v bližnjem objektu, pri tem pa ni izrekla nobenih groženj.

Policisti so zavarovali okolico samega vozila in obe osebi pozvali, naj izstopita iz vozila. Vendar pa osebi teh ukazov nista upoštevali. Na kraju so nato posredovali tudi policijski pogajalec in pa policisti specialne enote policije, ki so prijeli voznika, medtem ko je druga oseba sama izstopila iz vozila in se zatekla v objekt, kjer so jo prijeli varnostniki. Policisti pri pregledu oseb in vozila nevarnih predmetov niso našli. Z voznikom osebnega vozila, 35-letnim državljanom Slovenije, so izvedli postopek in prve nujne preiskovalne ukrepe ter druge ukrepe v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije, nato pa so postopek z osumljencem na kraju zaključili.

Osumljenec doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, bil pa je enkrat obravnavan za prekršek z elementom nasilja. Trenutno še poteka zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj. Sopotnik, 37-letni državljan Maroka, ki se je vozniku v vozilu priključil povsem naključno in je bil vidno pod vplivom alkohola, je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do streznitve. Policisti so mu izdali plačilni nalog.

Razmere intenzivno spremljamo, za informacije pa prosimo tudi javnost

"Aktivnosti policije potekajo neprestano 24 ur na dan, 7 dni v tednu, in tako spremljamo, analiziramo in aktivno ukrepamo v vseh dogodkih, ki bi lahko pomenili kakršno koli grožnjo. Vendar pa se moramo zavedati, da lahko za varnost v družbi največ naredimo skupaj. Tako prosimo vse, ki bi glede na trenutne razmere imeli kakršne koli informacije o dogajanju v svoji okolici, ki jim povzroča vznemirjenje ali pa se jim zdijo okoliščine preprosto nenavadne, da o tem obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200," je nazadnje pozval Tomaževic.