Sorodne objave

 

Vodja Sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Ljubljana mag. Branko Japelj je danes, 26. aprila, na novinarski konferenci predstavil dosedanje ugotovitve policije glede nedavnega kaznivega dejanja umora v Dolu pri Ljubljani.

Kot je dejal Japelj, je bil Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana 20. aprila 2011 okoli 9. ure obveščen, da je bil v stanovanjski hiši v Dolu pri Ljubljani najden mrtev 41-letni moški iz Ljubljane.

IMG 9715

"Z opravljenim ogledom kraja dejanja, ki je trajal tri dni in ga je vodila preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani, opravljeno sodno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter z zbranimi obvestili in drugimi kriminalističnimi opravili je bilo ugotovljeno, da je 41-letnik umrl nasilne smrti, in sicer 19. aprila v dopoldanskih urah," je dejal Japelj.

V preiskavi kaznivega dejanja je sodelovalo več kriminalistov in policistov Policijske uprave Ljubljana, Nacionalnega preiskovalnega urada, delavci Nacionalnega forenzičnega laboratorija ter policisti in kriminalisti Uprave kriminalistične policije, Policijske uprave Novo mesto in pripadniki Specialne enote. Policisti in kriminalisti so v naselju Dol in ostalih bližnjih naseljih opravili več razgovorov, pregledali teren, opravili različna preverjanja itd.

Z vsemi kriminalističnimi ukrepi in preiskovalnimi dejanji je bilo ugotovljeno, da sta se 19. aprila v jutranjih urah žrtev in 43-letni osumljenec iz Ljubljane z osumljenčevim kombiniranim vozilom pripeljala do stanovanjske hiše v Dolu pri Ljubljani, ki je bila last žrtve, da bi si ogledala pohištvo. Osumljeni je zatem s strelnim orožjem večkrat ustrelil žrtev, ki je na kraju umrla. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je motiv umora večletno izkoriščanje in izsiljevanje osumljenca s strani žrtve, s katerim je žrtev spravila osumljenca v težko finančno stisko. Osumljeni je, da bi ohranil premoženje in izbrisal vračilo dolga, žrtev večkrat ustrelil.

21. aprila so policisti 43-letnemu osumljencu odvzeli prostost, nato pa je bil s kazensko ovadbo izročen dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora iz koristoljubja po členu 116/IV, za katerega je zagrožena kazen do trideset let zapora. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper 43-letnega osumljenca odredil pripor.

Kriminalisti z zbiranjem obvestil in ostalimi ukrepi zaradi popolne razjasnitve okoliščin dejanja še nadaljujejo.