Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci sta pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije v Generalni policijski upravi Marjan Fank in vodja Sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Ljubljana mag. Branko Japelj predstavila podrobnosti preiskave nedavnega umora v Litiji.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so bili 7. novembra okoli 23. ure obveščeni, da je pogrešan 45-letni moški iz Litije. Ko so prišli na kraj, so začeli izbirati obvestila o pogrešani osebi in pregledali bližnjo okolico, vendar so pogrešanega že kmalu zatem našli mrtvega v gozdu, nekaj deset metrov stran od stanovanjske hiše.

Policisti so ugotovili, da je oseba umrla nasilne smrti. Zavarovali so kraj dejanja in opravili ogled, ki se je nadaljeval tudi v naslednjih dneh. Policisti so na kraju našli in zavarovali več predmetov, med njimi tudi več tulcev strelnega orožja.

Ogleda sta se udeležila tudi dežurna preiskovalna sodnica in dežurna državna tožilka.

Kriminalisti so na podlagi Zakona o kazenskem postopku opravili več preiskovalnih dejanj in več kriminalistično-tehničnih postopkov. Ugotovljeno je bilo, da je storilec žrtev počakal na kraju in med begom žrtve vanj izstrelil več nabojev.

Že 9. novembra popoldne so policisti odvzeli prostost več osebam, med drugim tudi 47-letnemu moškemu iz Litije, v večernih urah pa še 46-letnemu moškemu z območja Kranja.

Ugotovljeno je bilo, da je 47-letni osumljenec večkrat omenjal 46-letnemu osumljencu, da želi pokojnega poškodovati. Za opravljeno delo je nudil ustrezno nagrado, s katero se je 46-letnik strinjal. Naročnik kaznivega dejanja naj bi v drugi polovici leta 2011 izvršitelju že izročil del denarja, ki ga je potreboval za izvršitev.

Naslednji dan po izvršenem kaznivem dejanju sta se naročnik in izvršitelj sestala v enem od ljubljanskih lokalov, kjer je naročnik izvršitelju izročil dogovorjeno plačilo. Oba sta bila 11. novembra zaradi suma, da sta storila kaznivo dejanje umora (po 116. čl. Kazenskega zakonika RS) oz. napeljevanja h kaznivemu dejanju umora (v zvezi 37. čl.) privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je za 47-letnika odredil hišni pripor za 46-letnika pa pripor. 11. novembra je bilo najdeno tudi morilsko strelno orožje.

Policija nekatere okoliščine kaznivega dejanja še vedno preverja, kriminalisti pa bodo o svojih ugotovitvah obveščali pristojno tožilstvo.