Sorodne objave

Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Policisti postaje prometne policije (PPP) Ljubljana smo v sodelovanju z Osnovno šolo Dr. Ivana Korošec iz Borovnice 4. novembra 2011 na PPP Ljubljana izvedli projekt Otrok - policist za en dan. Policijsko postajo so v spremstvu učiteljice obiskali trije učenci petega razreda.

PPP 6

Otroke so na policijski postaji sprejeli vodja izmene Jože Šraj, pomočnik komandirja Igor Kovač in policist Miha Peterka, ki so jih uvodoma pozdravili in jim zaželeli dobrodošlico. Otroci so najprej prejeli majice in čepice za napisom Otrok policist, nato pa smo jim predstavili vlogo policije pri zagotavljanju varnosti ljudi in premoženja, pri tem pa smo največ pozornosti namenili vlogi policistov v prometu.

PPP 1

V nadaljevanju smo jih seznanili tudi z organiziranostjo prometne policije. Med ogledom policijske postaje jim je policist Sebastjan Berk predstavil delo dežurnega policista ter razkazal opremo, ki jo uporabljajo policisti pri svojem delu.

Učenci so si ogledali patruljna vozila, vozila za ogled prometnih nesreč, vozila za izvajanje skritih meritev hitrosti, vozilo z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida 2000, motorna kolesa in ostalo opremo, ki jo policisti uporabljajo pri opravljanju nalog. Pokazali smo jim tudi, kako poteka ogled kraja kaznivega dejanja, ko npr. nepridipravi odtujijo motorno vozilo.

PPP 2

Po tej prestavitvi smo policisti učence s službenim vozilom policije odpeljali na teren, kjer smo jim še praktično pokazali meritev hitrosti z laserskim merilnikom. Ustavili smo tudi tovorno vozilo, pokazali pa smo jim tudi, kaj vse lahko vidimo in razberemo iz zapisnega lista tahografa.

PPP 3

Policist Milenko Bajat jim je razkazal še vozilo, s katerim se opravljajo skrite meritve hitrosti.

PPP 5

Nato smo se odpeljali z vozilom z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida 2000, ki je namenjeno ugotavljanju prekoračitev hitrosti med vožnjo.

PPP 4

Ob zaključku so otroci opisali svoje občutke o druženju s policisti, nato pa se z učiteljico zahvalili za predstavitev dela policistov. Vodja izmene Jože Šraj jih je ob tem razveselil še z darilnimi vrečkami, polnimi preventivnega materiala, ki ga je pripravila PU Ljubljana. Otroci so obdržali čepice in majice v trajen spomin na enodnevno druženje in tako še poglobili dobre medsebojne odnose med policisti in šolami ter njihovimi učenci in učitelji.