Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Ljubljana smo v sodelovanju z Oddelkom za preventivo Generalne policijske uprave in SPVCP Mestne občine Ljubljana v letošnjem šolskem letu pripravili preventivno akcijo in pobarvanko Varno na poti v šolo in domov. V četrtek, 16. februarja, smo izžrebanim malčkom, ki so sodelovali v akciji, podelili zaslužene nagrade. Ob tem smo organizirali tudi zabavno in poučno druženje za vse njihove sošolce in učitelje.

 MG 6671

Vodje policijskih okolišev so v septembru obiskali najmlajše šolarje in jim razdelili pobarvanke. Učencem prvih razredov so tudi predavali o varnosti v prometu in jih učili, kako lahko sami, čeprav so še majhni in neizkušeni, poskrbijo za varno šolsko pot. Pobarvanka je razdeljena v dva dela. Namen prvega dela je, da otroci skozi igro spoznavajo nekatera prometna pravila. V drugem delu pobarvanke pa sta zastavljeni dve vprašanji, na katera so otroci odgovorili in odgovore s pomočjo učiteljev poslali na Policijsko upravo Ljubljana. Vsi pravilni odgovori, ki so prispeli do 25. januarja, so bili upoštevani pri komisijskem žrebanju. Prispelo je kar 2917 pravilno rešenih kuponov, med katerimi smo 25. januarja izžrebali nekaj srečnežev.


Pobarvanka Varno na poti v šolo in domov  

_MG_6525

Srečali smo se na Postaji prometne policije Ljubljana. Vodje policijskih okolišev so skupaj z  vodstvi šol organizirali avtobusni prevoz malih šolarjev. Že med vožnjo so jim v avtobusih predstavili nevarnosti v prometu in jih poučili, kako naj ravnajo, ko hodijo po prometnih površinah oziroma so udeleženci v prometu. Malčki so si poskušali zapomniti čim več pravil, saj so jih na cilju pričakovali policisti, ki bodo preverili njihovo znanje.

IMG 0999

IMG 1010

Ko sta avtobusa prispela na ljubljansko prometno policijsko postajo, smo jih policisti in policistke toplo pozdravili. Rajanje se je začelo. Povabili smo jih k odru, kjer jih je pričakal znani dramski igralec Roman Končar. Ta je na svoj šaljiv način vodil dogajanje na odru in animiral učence, ki so mu z zanimanjem prisluhnili. 

IMG 1206

 Otroke so pozdravili tudi igralec Roman Končar, ljubljanska podžupanja Tjaša Ficko in direktor ljubljanske policijske uprave mag. Stanislav Vrečar.

IMG 1216

Dogodka se je udeležil tudi predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana Boris Makoter, ki je pozdravil učence in jim zaželel varno udeležbo v prometu. Inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana Borut Božič je učence opozoril, naj kaj morajo biti kot najmlajši udeleženci v prometu še posebej pozorni.

 MG 6587

Sekretar Sveta za preventivo in  vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana Zvone Milkovič pa jim je predstavil lutkovno igrico na temo prometa  ''Toja in Tone'', ki jo je učencem z njihovo pomočjo in sodelovanjem izvedel lutkar Boris Kononenko. Lutkovna predstava temelji na predstavitvi različnih situacij in pravil v prometu, otroci pa v njej aktivno sodelujejo s svojimi odgovori ''to ja'' in ''to ne'', ob tem pa se učijo, kaj je v prometu dovoljeno in česa ne smejo.

IMG 1134

Po zaključku lutkovne igre je Roman Končar na oder povabil še  podžupanjo Mestne občine Ljubljana Tjašo Ficko in direktorja Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislava Vrečarja, ki sta po krajših nagovorih podelila nagrade izžrebanim učencem. Nagrade so prejeli:

  • Vid Vodopivec, Osnovna šola Ob Rinži Kočevje
  • Loti Debeljak, Osnovna šola dr. Antona Debeljaka Loški Potok – Hrib
  • Pia Cerar, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo
  • Kaja Pucher, Osnovna šola Vrhovci
  • Sara Hrastar, Osnovna šola Maksa Pečarja
  • Gal Peterlin, Osnovna šola Ig
  • Nika Dermastja, Osnovna šola Vodice

IMG 1238

Nagrajeni učenci so dobili kolesarsko čelado, maskoto policijskega medvedka, igrico 113 - Varno na poti v šolo in domov in odsevni trak za boljšo vidnost v prometu.

 MG 6719

 MG 6699

Po podelitvi nagrad so se povabljencem predstavili še policisti konjeniki s svojimi velikimi štirinožnimi pomočniki iz Postaje konjeniške policije Ljubljana, vodnik službenega psa z zdaj že vsem dobro znanim Arnijem s Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana, policisti prometniki z motorji in vozili s Postaje prometne policije Ljubljana, policistka kolesarka iz Policijske postaje Ljubljana Center in policist kolesar iz Policijske postaje Ljubljana Moste.

IMG 1318

IMG 1319

 Vrsta za "vožnjo" s policijskim motorjem je bila dolga.


Učencem so svoje delo predstavili tudi gasilci z vozilom in opremo iz Gasilske brigade Ljubljana, pri predstavnikih republiškega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa so si učenci ogledali naprave, s katerimi opozarjajo na nevarnosti v prometu, ob tem pa so si prislužili še kresničke, s katerimi bodo v prometu bolj vidni, da jih bodo vozniki laže opazili.

IMG 1329