Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Policijske uprave Ljubljana je mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana, javnosti predstavil potek in rezultate uspešne preiskave treh oboroženih ropov bencinskih servisov na območju ljubljanske policijske uprave.

Policisti Operativno komunikacijskega centra PU Ljubljana so bili 5. 2. 2008 okoli 18.50 obveščeni o oboroženem ropu bencinskega servisa v Zadvoru. Takoj po prejetem obvestilu je OKC na to območje napotil več policijskih patrulj.

Neposredno po storitvi kaznivega dejanja ropa je policist (ki takrat ni bil v službi) na Litijski cesti opazil neznanega voznika osebnega avtomobila znamke Nissan Primera, ki je v križišče zapeljal kljub rdeči luči na semaforju ter s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo v smeri proti obvoznici. To informacijo je posredoval OKC-ju, ki je z opisom vozila seznanil vsa policijske patrulje. Ob 19.30 je policijska patrulja vozilo Nissan Primera ustavila na Trgu OF. Vozilo je vozil 20-letni Ljubljančan, kot sopotnik pa je bil v vozilu tudi 30-letni Ljubljančan. Zaradi suma, da sta izvršila rop bencinskega servisa, jima je bila odvzeta prostost. V vozilu so policisti našli oblačila, ki so ustrezala opisu oblačil storilcev ropa, in imitacijo pištole znamke Beretta.

pištolaV kriminalistični preiskavi so ugotovili, da sta navedena Ljubljančana ob vstopu v  bencinski servis s pištolo zagrozila uslužbencu in zahtevala denar. Iztrgala sta mu službeno torbico z okoli 500 evri dnevnega izkupička in po dejanju s kraja pobegnila v smeri proti Litijski cesti.

V nadaljevanju kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da sta navedena Ljubljančana osumljena storitve še dveh kaznivih dejanj ropa, enega v sostorilstvu s 26-letnim Ljubljančanom.

17. 1. 2008 okoli 19.30 sta osumljenca (bila sta zamaskirana) vstopila v bencinski servis v kraju Jezero (pri Podpeči). S pištolo sta zagrozila uslužbenki in zahtevala denar. Odnesla sta okoli 1.300 evrov. Po dejanju sta zbežala do avtomobila, ki je bil parkiran v bližini, in se odpeljala v smeri Podpeškega jezera.

31. 1. 2008 okoli 22. ure sta navedena osumljenca in 26-letni Ljubljančan (bili so zamaskirani) pristopili do uslužbenke bencinskega servisa na Letališki cesti v Ljubljani v trenutku, ko je zapuščala objekt po končanem obratovalnem času. S pištolo v roki so jo prisilili, da je odklenila vrata servisa, v katerega so nato vstopili. V prostorih bencinskega servisa so odtujili okoli 1.000 evrov ter po dejanju pobegnili v neznano.

7. 2. 2008 sta bila 20- in 30-letni osumljenec s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku OS v Ljubljani, ki je po opravljenem zaslišanju zoper oba odredil pripor. 26-letnemu osumljencu so policisti odvzeli prostost včeraj, 11. 2. 2008. Danes bo priveden na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

Vse tri osumljence je policija do sedaj že večkrat obravnavala za kazniva dejanja, v večini primerov gre za premoženjska kazniva dejanja.

V letu 2006 so policisti na območju PU Ljubljana obravnavali 340 kaznivih dejanj ropov, leta 2007 pa 263 tovrstnih kaznivih dejanj, kar pomeni zmanjšanje za 22,6 %.