Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Policijske uprave Ljubljana je mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, predstavil včerajšnji kaznivi dejanji ugrabitve in umora v Besnici ter aktivnosti policije v zvezi s preiskavo obeh dejanj.

Kot je povedal, je bil v zgodnjih jutranjih urah 28. maja 2008 Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana obveščen s strani enega od svojcev, da naj bi bivši izvenzakonski partner odpeljal 33-letno občanko iz Litije, ki naj bi jo proti njeni volji zadrževal na neznani lokaciji. Da bi 45-letnega Ljubljančana in 33-letnico izsledili, so policisti in kriminalisti takoj začeli z zbiranjem obvestil. Po dobrih treh urah iskanja so oba našli na območju Viča v Ljubljani. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil in v razgovoru z obema ni bilo potrjenih znakov, ki bi kazali na sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Kriminalisti so večkrat preverili izjave obeh na različne načine, vendar niso potrdili suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje na škodo 33-letnice. Posebej je treba poudariti, da so policisti z domnevno oškodovanko opravili več razgovorov in da so ponudili različne možnosti za razjasnitev okoliščin dejanja, vendar je navedbe, da je bila odpeljana proti svoji volji, zanikala.

Dopoldne 2. 6. 2008 je bila policija obveščena, da je 33-letnico 45-letnik ponovno odpeljal neznano kam. Policisti in kriminalisti so, da bi ju izsledili, takoj začeli s ponovnim izvajanjem vseh ukrepov po Zakonu o kazenskem postopku. Popoldne so na podlagi zbranih obvestil ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje na škodo 33-letnice. Pri preiskovanju kaznivega dejanja so policisti poleg klasičnih metod uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, da bi izsledili osumljenca in oškodovanko.

Na podlagi zbranih informacij so kriminalisti in policisti popoldne 3. 6. 2008 prišli do podatka, da naj bi bil osumljenec skupaj z oškodovanko nekje v gozdu na območju doline Besnice. Vozilo, v katerem je pred tem zadrževal oškodovanko, so našli približno en kilometer od naselja Besnica, kjer so storilca in oškodovanko opazili občani. Zaradi verjetnosti, da je osumljenec oborožen, so se v pregled območja poleg policistov, policistov konjenikov in policistov vodnikov službenih psov vključili tudi pripadniki Specialne enote policije. Pri iskanju je sodeloval tudi policijski helikopter. V aktivnosti policije sta bila po potrditvi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, vključena tudi policijski pogajalec in psiholog.

Med postavljanjem širše blokade območja nestrnjenega naselja Besnica z namenom pregleda terena in da se preveri, ali sta storilec in oškodovanka dejansko še na tem območju, so se okoli 19.30 v gozdu zaslišali streli. Ko so kriminalisti in policisti prišli na kraj, od koder je bilo slišati streljanje, so tam našli mrtvega moškega in žensko. Ogleda kraja umora in samomora sta se udeležili tudi dežurna preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

Ugotovitve ogleda in do sedaj zbrana obvestila kažejo na to, da je osumljenec z več streli povzročil smrt 33-letnice, nato pa je ustrelil še sebe. Na kraju so našli pištolo (V. Bernardelli, kal. 7.65), pri pokojniku pa tudi več (26) nabojev za to orožje.


Vsem žrtvam kaznivih dejanj z elementi nasilja svetujemo, naj zadeve pravočasno prijavijo policiji.