Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v preteklem tednu, med 25. septembrom in 2. oktobrom 2015, na območju Ljubljane obravnavali štiri rope bencinskih servisov. V petek, 2. oktobra, so domnevnega roparja odkrili in prostost odvzeli 28-letnemu Ljubljančanu. Kriminalistično preiskavo je včeraj, 6. oktobra, podrobneje predstavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana.

Kot je povedal, so kriminalisti na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov ugotovili, da naj bi 28-letnik iz Ljubljane 25. septembra okoli 20. ure izvršil rop bencinskega servisa ob Celovški cesti v Ljubljani. Zamaskiran in oborožen s pištolo je vstopil v prodajalno ter od zaposlenega zahteval gotovino. Ker mu je zaposleni ni takoj izročil, je svojo zahtevo ponovil in grožnjo podkrepil z repetiranjem pištole. To je močno prestrašilo prodajalca, zaradi česar je zbežal v pisarno poslovalnice. Osumljenec je stopil za prodajni pult, vzel gotovino in zbežal s kraja dejanja. V času ropa sta bili na bencinskem servisu dve stranki, kar pa storilca ni odvrnilo od izvršitve ropa.

Dejanje je 28-letnik ponovil že naslednji dan, 26. septembra, ko je nekaj pred 21. uro na bencinskem servisu ob Dolenjski cesti v Ljubljani, zamaskiran in oborožen s pištolo vstopil v prodajalno. Od zaposlene je zahteval gotovino, zahtevo pa podkrepil s pištolo. Močno prestrašena prodajalka je gotovino izročila osumljencu, ki je nato zbežal. Tudi v tem primeru sta bili na bencinskem servisu dve stranki.

Rop je nato ponovil 30. septembra, nekaj pred 22. uro, na bencinskem servisu ob Šmartinski cesti. Zamaskiran in oborožen s pištolo je vstopil v prodajalno in od prodajalca zahteval denar. Zahtevo in grožnjo je podkrepil z orožjem, zaradi česar je zelo prestrašen prodajalec zbežal iz prodajalne. Osumljenec je izza prodajnega pulta nato pristopil do dveh blagajn in iz njiju odtujil gotovino. V času ropa je bila v prodajalni tudi stranka, kar pa storilca ni odvrnilo od izvršitve ropa.

2. oktobra, nekaj pred 22. uro, je bila Policijska uprava Ljubljana ponovno obveščena o izvršenem ropu, tokrat na bencinskem servisu v Dolu pri Ljubljani. Zamaskiran in s pištolo oborožen osumljenec je prišel na bencinski servis, kar je opazil tudi eden od zaposlenih in še pravočasno zaklenil vhodna (dvokrilna) steklena vrata. To pa storilca od ropa ni odvrnilo, ampak jih je na silo razprl, prestrašeni prodajalec pa je zbežal na hodnik. Osumljenec je vstopil v prodajalno, prodajalca dohitel in fizično napadel. Z grožnjami z orožjem in fizično silo si je podredil prodajalca, ki je nato osumljencu izročil gotovino. Osumljenec je neposredno po dejanju zbežal v bližnje naselje, kjer ga je začelo iskati več policijskih patrulj, v iskanje storilca pa se je vključil tudi policijski helikopter. Na podlagi obvestila občana o sumljivi osebi so policisti osumljenca prijeli in mu odvzeli prostost. Pri pregledu poti, po kateri je storilec bežal, in okolice prijetja so policisti in kriminalisti v enem izmed pomožnih objektov v naselju našli skrit odtujeni denar, pištolo, rokavice, oblačila in kapo, s katero je bil zamaskiran v času opisanih ropov. 

Osumljenec je rope izvrševal hitro, brezkompromisno, pri čemer se ni oziral na prisotnost strank na bencinskih servisih. Priskrbel si je tudi orožje, s katerim je oškodovancem grozil; svoje grožnje oz. resnost dejanja pa je v nadaljevanju stopnjeval z repetiranjem orožja in fizičnim nasiljem. S tem je pri oškodovancih vzbudil strah in si jih podredil ter tako dobil zahtevano, tj. denar. S štirimi izvršenimi ropi si je osumljenec pridobil za okoli 25.000 evrov gotovine, najdenega denarja oz. zasežene gotovine pa je bilo za okoli 7.000 evrov. S kazensko ovadbo so policisti 28-letnika privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Kot so ugotovili, je bil v preteklosti že obravnavan za premoženjska kazniva dejanja.

* * * * *

Na območju PU Ljubljana je bilo do 3. oktobra 2015 obravnavanih skupno 95 (v preteklem letu 123) kaznivih dejanj ropa (206. člen). Od tega je bilo ropov bank, hranilnic 1 (v preteklem letu 2), ropov pošte 0 (v lanskem letu 3) in uličnih ropov 19 (v  letu 2014 skupno 39).


Rop

206. člen Kazenskega zakonika

(1) Kdor vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, tako da uporabi silo zoper kakšno osebo ali ji zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

(2) Če sta storili rop dve ali več oseb, ki so se združile zato, da bi ropale, ali če je vrednost ukradene stvari velika in si je storilec hotel prilastiti stvar take vrednosti, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.

(3) Če je bilo dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno v hudodelski združbi, se storilec kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.