Sorodne objave

 

V Rokodelskem centru Ribnica se je 14. aprila 2016 odprla razstava Utrinki iz zgodovine slovenske policije od leta 1850 do danes, s poudarkom na zgodovini ribniške in kočevske policije. Razstava bo na ogled do junija 2016, vabljeni!

1FotoMarkoModrejDSCN8810.zm

Čeprav je Slovenija v svetovnem merilu majhna in mlada država, imajo naši policisti bogato zgodovino, ki sega v leto 1850. Tedaj je bila ustanovljena prva državna varnostna sila za zagotavljanje javnega reda, miru in varnosti na tem ozemlju, tako imenovano orožništvo. Razstava nas popelje od avstrijskega cesarstva in avstro-ogrske monarhije v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Kraljevino Jugoslavijo, v čas druge svetovne vojne, v čas Socialistične federativne republike Jugoslavije in v obdobje samostojne Republike Slovenije.

2FotoMarkoModrejDSCN8817.zm

Mag. Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana, je razstavo odprl v spremstvu komandirja Policijske postaje Ribnica Rudija Topolovca in pomočnika komandirja PP Ribnica Muhameda Delića, ki je bil glavni koordinator zbiranja predmetov na ribniško-kočevskem območju.

3FotoMajaCiperle.zma

Razstavo so si ogledali skupaj z županom Občine Ribnica Jožetom Levstkom, ki je v otvoritvenem nagovoru poudaril, da gre za dober primer povezovanja policije z lokalno skupnostjo.

4FotoMajaCiperle.zm

Vsebino razstave sta predstavili muzealki Vasja Pavlin iz Muzeja Ribnica in Darinka Kolar Osvald iz Muzeja slovenske policije.

5Foto.zm

Pestra množica obiskovalcev si je z zanimanjem ogledovala policijsko dediščino in spremljala otvoritveni program, pri katerem so sodelovali aktivni policisti s predstavitvijo svojega dela, vozil, opreme, policijskih psov in konjev.

6PPRibnica.zm

Odprtja so se udeležili tudi tuji gostje. Vodja Muzeja policije Republike Hrvaške Željko Jamičić si je po otvoritvi, skupaj z vodjo Muzeja slovenske policije Darinko Kolar Osvald in hrvaškim zbirateljem policijskih insignij Mariom Turčinom, na Policijski postaji Ribnica ogledal bogato zbirko policijskih kap upokojenega policijskega komandirja Franca Novaka.


Razstava je bila pripravljena v sodelovanju s številnimi institucijami in posamezniki. Zahvala za opravljeno obsežno delo gre avtorjem oziroma soavtorjem razstave iz Muzeja Ribnica, Muzeja slovenske policije, Pokrajinskega muzeja Kočevje in sodelavcem iz naštetih muzejev, Policijski postaji Ribnica, Policijski upravi Ljubljana, Policijski postaji Kočevje, oblikovalcem, lektorici, bibliotekarjem in drugim uslužbencem Ministrstva za notranje zadeve, oblikovalki Mateji Leban in drugim, ki so prispevali gradivo. Za izvedbo otvoritvene prireditve gre ob vseh navedenih še posebna zahvala uslužbencem Policijskega orkestra, Postaje konjeniške policije Ljubljana, Postaje prometne policije Ljubljana in Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana. Za materialno podporo pa Občini Ribnica.

FotoDSCN8833.gal

Zgodovina je učiteljica življenja. "Historia est magistra vitae" je že več kot 2000 let veljavna resnica, ki jo je izrekel rimski filozof, politik, pravnik, govornik Cicero, Marcus Tullio. Želeli bi si, da tudi vas povabi k ogledu razstave.
 

Vse tiste, ki bi želeli predstavljeno zgodovinsko zbirko dopolniti s predmeti, fotografijami, dokumenti ali pripovedmi, vabimo, da to sporočijo v Muzej slovenske policije (e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., tel. št: 01 428 42 16).


Foto: Marko Modrej, Nastja Dejak, Mario Turčin in Policijska uprava Ljubljana