Od 9. do 14. maja 2007 je potekalo 49. Mednarodno romanje vojakov in policistov v Lurd. Povod za začetek srečanj pred pol stoletja so bile grozote druge svetovne vojne. Srečanja pod naslovom Sprava se je z željo po miru in druženju poleg 66 pripadnikov Slovenske vojske in šestih gardistov udeležilo tudi 22 pripadnikov policije, njihovi družinski člani in kvintet trobil Policijskega orkestra, skupaj 151 ljudi.

Romanje so vodili Franc Stanonik, vodja kabineta ministra za obrambo, polkovnik Andrej Osterman in poveljnik  Policijskega orkestra Janez Kukec. Za duhovni vidik sta poskrbela vojaški vikar monsinjor polkovnik dr. Jože Plut in policijski vikar Janez Novak.  Organizator pa je bil Milan Pregelj, vojaški kaplan.

Na otvoritveni slovesnosti v veličastnem podzemnem prostoru bazilike sv. Pija X. so se zbrali civilisti in vseh štirinajst tisoč vojakov in policistov romarjev iz tridesetih držav sveta, skupaj več kot petindvajset tisoč ljudi.

Gardisti vsake države so do osrednjega prostora z zastavami spremljali svojega vojaškega škofa oz. vikarja, godbe pa so igrale koračnico. Velikega aplavza je bil deležen kvintet trobil slovenske policije, ki je zaigral skladbo Na Golici, saj je bila zasedba najmanjša, a je nastopila suvereno in brezhibno. Že peto leto zapored so prosili kvintet slovenske policije za nastop v eni od lurških bolnišnic, saj je znan po primerni izbiri programa in njegovi izvedbi.

Procesije z lučkami po ulicah Lurda se je udeležilo toliko ljudi, da smo uspeli  prehoditi le nekaj sto metrov, vmes smo prepevali Lurško avemarijo in molili vsak v svojem jeziku. Pred votlino prikazovanj smo za svojo državo in njene državljane prižgali svečo, okrašeno z državno zastavo.

Prava paša za oči so bile uniforme in pokrivala vojakov in policistov iz različnih držav. Večere so zaznamovali pohodi po mestu, medsebojno spoznavanje, igranje trobentačev in ples mladih. Šestdeset vojakov je pripotovalo celo s Slonokoščene obale. Po številčnosti in prepoznavnosti je izstopala sosednja Hrvaška, saj se je romanja udeležilo kar 1800 njenih pripadnikov.

Tujci še vedno zamenjujejo Slovenijo s podobno zvenečimi državami in ne vedo, da smo že šestnajst let samostojni. Dogodek je bil zato pomemben tudi za promocijo naše države.

Verjetno nihče od nas ni ostal ravnodušen ob pogledu na nemoč bolnikov in invalidov na vozičkih in posteljah ter vojsko, ki je prekipevala od  moči in mladosti. Duhovna rast ob tem prizoru je gotovo pomemben rezultat romanja vojakov in policistov pod Pireneje.

 

Pripravil:

Ivan Mezek, PU Ljubljana