Sorodne objave

 

V centru Ljubljane je v soboto, 2. julija 2016, potekalo evropsko srečanje ekip prve pomoči (FACE 2016 ). Šlo je za največje mednarodno tekmovanje ekip prve pomoči iz evropskih držav, ki se vsako leto izvaja v drugi državi.

Lani je v Romuniji zmagala ekipa iz Slovenije, zato je letošnje tekmovanje potekalo pri nas, na Kongresnem trgu v Ljubljani. Dogodek je sovpadal s praznovanjem 150. obletnice Rdečega križa Slovenije, zaradi česar so vzporedne prireditve potekale že od 30. junija.

Uprava RS za zaščito in reševanje je Policijo zaprosila za sodelovanje pri predstavitvi enot v sistemu zaščite in reševanja ter za sodelovanje na še dveh delovnih točkah.

20160702 085732

Predstavitev policijskega dela, ki je potekala med 8. in 17. uro, je bila pripravljena v sodelovanju s Policijsko upravo Ljubljana in Službo za varnost in zdravje pri delu MNZ. Na sredini trga so se obiskovalcem predstavili: policistka kolesarka Policijske postaje Ljubljana Center, policist motorist Postaje prometne policije Ljubljana, vodnik in službeni pes za specialistično uporabo za iskanje drog PP vodnikov službenih psov Ljubljana, konjenika Postaje konjeniške policije Ljubljana z lipicancema ter policist posebne policijske enote (sestava III-GE) z opremo za opravljanje nalog in posredovanje v gorskem svetu.

Obiskovalci so si lahko ogledali specialno službeno vozilo policije - reševalno vozilo in opremo za nujno medicinsko pomoč. Večkrat dnevno je potekala nazorna predstavitev, ki jo je komentiral policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Ljubljana Dejan Baša. Ves dan smo obiskovalcem predvajali tudi avdiovizualno predstavitev policijskega dela.

20160702 101051

Policisti so enotam Rdečega križa priskočili na pomoč v tistem delu, ki je zahteval udeležbo policistov. Tako so trije policisti Specialne enote sodelovali na točki številka 7, kjer so uprizorili rop bencinske črpalke. Scenarij je določal, da se odpuščeni uslužbenec črpalke zaradi neplačane odpravnine odloči za maščevanje. V okolici črpalke namesti eksplozivna telesa in oborožen oropa črpalko. Pri tem poškoduje več oseb in zajame talca. En policist SE je nastopil v vlogi roparja, druga dva pa sta izvajala postopke za njegovo onesposobitev ter zavarovanje eksplozivnih teles in kraja napada, s čimer sta ekipi prve pomoči omogočila, da varno pomaga poškodovanim. Uprizoritev ropa je bila za tekmovalce in opazovalce zelo atraktivna, pri čemer so veliko pozornost pritegnili prav policisti SE s svojim strokovnim znanjem in opremo.

20160702

Na Novem trgu v Ljubljani pa sta policista PU Ljubljana sodelovala na točki številka 16, pri uprizoritvi požara v begunskem centru. Po scenariju je v begunskem centru prišlo do izgredov in do požiga enega izmed bivalnih šotorov, pri čemer je več oseb dobilo opekline. Gasilci so najprej omejili požar in evakuirali najbolj poškodovane. Policista sta prijela lažje opečenega požigalca in ga, vklenjenega z rokami nazaj, pospremila v šotor, kjer sta ga nadzorovala do prihoda ekip prve pomoči. Na zaprosilo reševalcev sta policista požigalcu vklenila roke spredaj, kar je ekipi prve pomoči omogočilo, da mu je lahko oskrbela poškodbe.

20160702 142701

Takšen scenarij se je ponovil za vseh 22 ekip. Policista sta svoje delo opravljala zelo prizadevno in strokovno, za kar se jima je zahvalil tudi vodja delovnega mesta. Vsi sodelujoči policisti so s svojo prizadevnostjo pri izvajanju nalog številnim tekmovalcem ter domačim in tujim obiskovalcem tako še bolj približali policijsko delo. Obiskovalci, še posebej otroci, so z nasmehom, novo izkušnjo in nekaj promocijskega gradiva zadovoljni zapuščali Kongresni trg.

Sodelovanje na takšnih prireditvah je priložnost za dodatno nadgradnjo že tako zelo dobrega sodelovanje s službami Uprave RS za zaščito in reševanje ter Slovensko vojsko.